Cea mai mare fabrică de baterii din Europa se va deschide în Ungaria. Cum a reușit țara vecină să atragă o asemenea investiție

Cea mai mare fabrică de baterii din Europa se va deschide în Ungaria. Cum a reușit țara vecină să atragă o asemenea investiție

Compania sud-coreeană SK Innovation a anunțat că va investi miliarde de dolari în construcția celei mai mari fabrici de baterii care a existat vreodată în Europa.

Fabrica va fi în Ungaria, unde sud-coreenii mai au deja două unități de producție a bateriilor.

Potrivit ministrului ungar de Externe, Peter Szijjarto, citat de Bloomberg, suma pe care SK Innovation e pregătită să o investească în fabrica din Ungaria se ridică la 2,8 miliarde de dolari.

Budapesta este pregătită, la rândul ei, să ofere un ajutor guvernamental consistent pentru această investiție. Care va fi suma acordată de stat vom ști abia după ce guvernul ungar va semna contractul cu SK Innovation, a mai spus Peter Szijjarto.

ADVERTISING

Ceea ce știm este că, în 2019, Bruxelles-ul analiza oportunitatea unui ajutor de 108 milioane de euro pe care Budapesta voia să îl acorde companiei Samsung pentru ca aceasta să își extindă producția în Ungaria.

Potrivit oficialului maghiar, construcția fabricii va fi gata în 2028. Va fi construită la Ivancsa , la circa 31 de kilometri de Budapesta. Va crea 2.500 de locuri de muncă și va avea o capacitate de 30 GwH.

La acest moment, pe piața europeană cererea de baterii este de 41 Gwh. Dar această cerere ar urma să crească până la 256 Gwh până în 2025.

În ultimii ani, Guvernul de la Budapesta a făcut eforturi pentru a-i atrage pe producătorii de baterii, în condițiile în care vrea să câștige un avantaj consistent în industria producătoare de mașini electrice.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Deja Daimler și Volkswagen au fabrici în Ungaria, iar BMW tocmai își construiește o unitate de producție.

Iar acum, că va construi și baterii pe scară mult mai largă, Ungaria va putea trece într-o nouă eră a producției de mașini electrice, este de părere ministrul de Externe, Peter Szijjarto.

Citește și:

ADVERTISING

Apasă aici pentru a vedea toate știrile de auto de pe spotmedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇