Un loc de vis din Moldova, selectat printre cele mai bune sate turistice din lume în 2023

Un loc de vis din Moldova, selectat printre cele mai bune sate turistice din lume în 2023
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Organizația Mondială a Turismului a ONU a desemnat cele mai bune sate turistice pentru 2023, iar printre ele este şi o localitate din Republica Moldova: Văleni din Lunca Prutului de Jos.

Decizia aparține secretarului general al OMT, ca urmare a recomandării Consiliului Consultativ, care a selectat satul Văleni din 260 de aplicații din peste 60 de țări.

Cele mai bune sate turistice sunt locuri unde se păstrează culturile și tradițiile, se celebrează diversitatea, oferă oportunități și protejează biodiversitatea. Pe scurt, locuri rurale în care turismul este benefic atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori.

ADVERTISING

La nivel global, 53 de sate - 16 dintre ele din Europa - au primit premiul în acest an.

Iată top 10 sate turistice din Europa:

  1. Ordino, Andorra
  2. St Anton am Arlberg, Austria
  3. Slunj, Croaţia
  4. Tokaj, Ungaria
  5. Lerici, Italia
  6. Sortelha, Portugalia
  7. Văleni, Republica Moldova
  8. Siguenza, Spania
  9. Morcote, Elveţia
  10. Şirince, Turcia

Euronews prezintă astfel destinaţia de peste Prut: "Scufundați-vă în minunatele comori naturale ale Moldovei în Văleni, un sat din sud-vestul țării. Această destinație și-a îmbunătățit calităţile turistice din 2014, când a fost înființat Eco Village Văleni, ca bază pentru vizitatori pentru a explora zona. Priviţi stolurile de pelicani aflate în drum spre Delta Dunării la Lacul Belleau și explorați Rezervația Naturală Prutul de Jos, înregistrată în Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferei UNESCO".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Presa locală scrie că este o premieră, fiind prima dată când R.Moldova obține o poziție la acest concurs de talie mondială ca fiind o destinație turistică consacrată.

În ultimii ani, în acest sat au fost implementate șapte proiecte care au fost realizate de Solidarity Fund PL în conlucrare cu GAL-ul Lunca Prutului de Jos. Scopul acestor inițiative este să dezvolte și să promoveze turismul din regiune, începând cu porturile populare, gastronomie până la amenajarea spațiilor de recreere, construcția unei stații moderne de epurare și renovarea unor pensiuni.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇