Taxa turistică va crește anul viitor într-una dintre cele mai vizitate metropole europene și va ajunge la cel mai ridicat nivel de pe continent.
Amsterdam va crește taxa turistică de la 7 la 12,5% din prețul cazării începând din 2024. Măsura se va aplica atât la cazarea în hoteluri, cât și la închirierile pe termen scurt pe platforme precum Airbnb.
Asta înseamnă că în 2024, la prețul mediu al unei camere închiriate, 175 de euro de persoană, taxa va crește de la 15,25 la 21,80 euro pe noapte.
Prin comparație, taxele turistice din Barcelona sunt de numai 2,25 euro pe noapte de persoană, în timp ce la Paris se ridică la 4 euro pe noapte de persoană, conform Lonely Planet.
Taxa turistică percepută pentru pasagerii navelor de croazieră va crește de la 8 la 11 euro de persoană, pe zi.
Creșterea taxei turistice vine în contextul în care fiecare turist plătește și o taxă de 26,43 de euro pentru călătoriile cu avionul la plecarea de pe teritoriul Țărilor de Jos.
Amsterdam va fi mai scump
Majorarea taxei turistice implică o creștere a cheltuielilor de ședere. În medie, un City Break de vineri până duminică în Amsterdam poate costa în jur de 550 de euro. Numai hotelul costă 418,25 euro de persoană (și va costa mai mult după majorarea taxei), iar cheltuiala cu mâncarea poate adăuga 33 de euro pe zi de persoană, o creștere de 9% față de anul trecut, potrivit Amsterdam Tips.
La toate acestea se adaugă costul transportului de la aeroport, închirierea unei biciclete și intrările la muzee, care pot mări cheltuiala cu încă 50 de euro.
Taxele turistice au devenit o practică obișnuită în Europa. Spre deosebire de multe alte orașe, Amsterdam percepe taxa turistică sub forma unei rate fixe pe zi și ca procent din costul de cazare, plătibilă la cazarea în hotel. Acest mod de calcul generează de multe ori confuzie și duce la cheltuieli neașteptate.
De ce crește taxa turistică la Amsterdam
Orașul a primit 17 milioane de turiști în 2022, un număr care se preconizează că va crește la 20 de milioane anul acesta. Popularitatea tot mai ridicată a orașului a atras și adversitatea autorităților locale și a celor aproape 900.000 de locuitori care au de suferit din cauza zgomotului și a comportamentului necivilizat al multor turiști.
Unul dintre obiectivele majorării taxei este schimbarea modului în care turiștii văd Amsterdamul. Celebru ca oraș liber și deschis, a fost de multe ori promovat ca locul "posibilităților nelimitate", creând convingerea că în Amsterdam e permis orice.
Autoritățile caută acum să promoveze produsele, serviciile și activitățile care aduc o contribuție pozitivă în viața orașului și a locuitorilor săi. Au fost interzise petrecerile burlacilor și evenimentele din pub-uri care provocau aglomerație și zgomot pe străzi prin introducerea unor ore de închidere mai devreme, iar în unele zone din centru nu este permis consumul de cannabis pe străzi.
Anul acesta, oficialii din sectorul de turism au lansat campania "Stay Away", menită să descurajeze turiștii tineri care vizitează Amsterdamul doar pentru petreceri excesive.
Unde se duc banii din taxa turistică
Autoritățile locale spun că încasările suplimentare pe care le vor obține de la turiști vor fi investite în cartierele care au cel mai mult nevoie de fonduri. Banii vor fi folosiți pentru rezolvarea problemelor comunității, pentru spațiile verzi și de recreere, pentru sprijinirea centrelor dedicate tinerilor și pentru finanțarea resurselor comunității.
Principalul scop al majorării taxei turistice este ca locuitorii din Amsterdam care deja se confruntă cu efectele inflației să nu resimtă nicio povară fiscală în plus.