Lucrătorii sexuali protestează mascați pe străzile din Amsterdam

Lucrătorii sexuali protestează mascați pe străzile din Amsterdam

Amsterdamul a fost joi scena unui protest mai puţin obişnuit. Lucrătorii sexuali au manifestat împotriva planului primăriei de a muta celebrul lor cartier roșu într-un „mall erotic”, special construit în afara orașului.

Cunoscut sub numele de De Wallen, carteriul roşu este celebrul loc din Amsterdam unde lucrătorii sexuali stau la ferestre şi îşi așteaptă clienții.

Zeci de oameni, mulți purtând măști pentru a-și proteja identitatea, au mărșăluit pe străzile din Amsterdam spre primărie, purtând un banner pe care scria: „Dacă lucrătorii sexuali nu sunt de vină, atunci de ce suntem pedepsiți?”

ADVERTISING

Primarul Femke Halsema vrea să mute cartierul roșu în afara orașului, într-un centru erotic special construit, cu scopul de a scăpa Amsterdamul de imaginea sa de „oraș al păcatului”, reducând în același timp numărul de turiști şi criminalitatea din zonă.

Femke Halsema s-a confruntat cu furia lucrătorilor sexuali care se simt țapi ispășitori pentru infractori și mulțimile de turişti străini care se adună seară de seară ca să-i admire.

Primarul ar dori să desfiinţeze actualul cartier roşu şi să facă un „mall erotic”, cu mai multe etaje, doar că nimeni nu vrea aşa ceva aproape de casa lui, aşa că e greu de căzut de acord pe noua locaţie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Este vorba în principal de combaterea mulțimilor din De Wallen, dar asta nu este vina lucrătorilor sexuali, așa că nu văd de ce ar trebui să fim pedepsiți pentru asta”, spune pentru The Guardian o lucrătoare sexuală, care s-a identificat drept Lucie.

Agenția Europeană a Medicamentului a devenit parte a scandalului, după ce a reieșit că un posibil loc pentru centrul erotic se află în apropierea sediului său. EMA și-a exprimat indignarea, spunând că ar putea afecta siguranța angajaţilor săi, care lucrează până târziu la birou.

ADVERTISING

Peste 20.000 de persoane au semnat o petiție împotriva mutării cartierului roşu, cerând în schimb un control mai bun al turiştilor în zonă și o supraveghere mai atentă a poliției, în special noaptea.

Demonstrația de joi a atras și localnici din afara orașului, care s-ar putea trezi locuind lângă noul centru erotic. Cynthia Cournuejouls, 42 de ani, care locuiește în sudul orașului, a declarat: „Nu vrem cel mai mare bordel din Europa în cartierul nostru. Pur şi simplu, nu vrem. Vrem să-l păstrăm aici.”

Pentru a mai potoli invazia de turişti, Amsterdamul a decis deja că va crește taxa turistică de la 7 la 12,5% din prețul cazării începând din 2024. Măsura se va aplica atât la cazarea în hoteluri, cât și la închirierile pe termen scurt pe platforme precum Airbnb. Practic, oraşul olandez va avea astfel cea mai mare taxă turistică din Europa.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇