Anul trecut, România a fost destinația din UE cea mai neatractivă pentru turiștii străini. Doar 14% din nopțile de cazare au fost rezervate de cetățeni străini.
La nivelul Uniunii Europene, 43% dintre rezervările în scop turistic au fost făcute de cetățeni din alte țări ale blocului comunitar sau de pe alte continente. Restul de 57% au fost rezervări interne, arată Eurostat, citat de Biziday.
În trei state UE turiștii din străinătate (din UE și din afară) au făcut peste 90% din rezervări: Malta (92%), Croația și Cipru (ambele cu 91%). În aceste țări nouă din zece rezervări turistice au fost făcute de nerezidenți, fie ei din alte țări europene sau de pe alte continente.
În Grecia și Luxemburg, procentul a fost de 86% din totalul rezervărilor. Iar Austria, Slovenia, Portugalia și Spania au avut între 60 și 70% din rezervări făcute de cetățeni din alte țări.
România a avut cel mai mic procent dintre toate cele 27 de state membre: doar 14% din totalul nopților de cazare, rezervate anul trecut, au fost acoperite de cetățeni străini.
Cele mai multe rezervări făcute de străini au fost înregistrate în Spania (270 de milioane) și în Italia (201 milioane).
Franța, Spania, Italia, Germania, Grecia și Austria s-au numărat printre cele mai atractive zece țări pentru turiști la nivel mondial.
Potrivit Eurostat, dependența de turiști stimulează creșterea economică, dar se poate transforma și într-un punct vulnerabil, în cazul în care țara respectivă se confruntă cu calamități naturale sau cu pandemii - cazul Greciei în 2020.