Nicuşor Dan îi răspunde lui Firea: Nu se pune problema ca bucureştenii să plătească 800-900 de lei pe gigacalorie

Nicuşor Dan îi răspunde lui Firea: Nu se pune problema ca bucureştenii să plătească 800-900 de lei pe gigacalorie

Primarul general Capitalei, Nicuşor Dan, o contrazice pe Gabriela Firea, precizând că nu se pune problema ca bucureştenii să plătească 800-900 de lei/gigacalorie.

„În primul rând, spune că bucureştenii vor plăti 980 lei pe gigacalorie. Face aici, cu rea credinţă, confuzie între preţul total al gigacaloriei, plătit parte de bucureşteni, parte de primărie, şi preţul plătit de bucureşteni.

Informaţia corectă este că, până la modificarea de către Consiliul General, preţul plătit de bucureşteni pe gigacalorie va fi de 143 lei (urmare a scăderii TVA).

O spun foarte clar: Am solicitat o mărire rezonabilă a preţului gigacaloriei pentru bucureşteni, dar nu se pune problema ca aceştia să plătească 800-900 de lei", scrie Nicuşor Dan, pe Facebook.

ADVERTISING

El menţionează că preţul total este de 860 lei/gigacalorie, urmare a scăderii TVA. Totodată, Nicuşor Dan îi reproşează Gabrielei Firea că nu a susţinut un buget mai mare pentru Bucureşti, astfel încât acesta să acopere creşterea de preţuri la termie.

"Dacă ar fi vrut să ajute cu adevărat bucureştenii cărora le plânge de milă, Gabriela Firea şi-ar fi putut exercita poziţia de ministru şi de parlamentar, astfel încât bugetul alocat Bucureştiului prin legea bugetului naţional să acopere creşterea de preţuri la termie suportată de Primărie. Dar e mai simplu să propovăduiască la televizor apocalipsa la care, culmea, a contribuit", precizează Nicuşor Dan.

ADVERTISING

El menţionează că primarii municipiilor din România, prin Asociaţia Municipiilor, au transmis Guvernului o scrisoare, solicitând ca schema de sprijin să nu discrimineze între cetăţenii racordaţi la centrale individuale şi cei racordaţi la sisteme centralizate.

Primarul a reamintit că au trecut două luni de când a propus partidelor din Consiliul General al Capitalei o majorare "rezonabilă" a preţului gigacaloriei plătit de bucureşteni, de la 164 de lei la 280 de lei.

"USR şi PSD au respins majorarea. Fără un ajutor de la Guvern (sper să existe acest ajutor) subvenţia pe care Primăria ar trebui să o plătească ar fi peste 2 miliarde lei faţă de 1 miliard în 2021. Bucureştiul are nevoie de investiţii, nu putem duce tot bugetul pe subvenţii. În acest context, apare şi Gabriela Firea şi dă informaţii false", mai precizează el.

Pentru că circulă informații contradictorii, fac precizările necesare cu privire la prețul gigacaloriei în...

Publicată de Nicușor Dan pe Miercuri, 19 ianuarie 2022

Anterior, fostul primar general Gabriela Firea, actual senator și ministru al Familiei, spusese că ANRE a aprobat marți un tarif de 980 de lei pe gigacalorie pentru Termoenergetica.

ADVERTISING

"ANRE a aprobat tariful local Termoenergetica pentru producţie, transport, distribuţie a energiei termice. Acest tarif reprezintă tariful Elcen, care ţine de Ministerul Energiei, plus tariful Termoenergetica, ce ţine de Primărie, şi în continuare va fi aprobat de Consiliul General.

Dar atenţie, că este foarte grav: Tariful total ajunge la aproape 1.000 de lei pe gigacalorie, adică 980 de lei - ceea ce vă spun sunt lucruri aflate astăzi, lucruri foarte grave. Până acum era 490 de lei costul pe gigacalorie. Încă o dată: 980 de lei, crescut de la 490 de lei. Populaţia plătea 163 de lei. Azi, când vorbim, există subvenţia lăsată de pe timpul meu, deci doar 163 de lei", a afirmat Gabriela Firea.

Ministrul Familiei a apreciat că noul preţ al gigacaloriei se va regăsi pe prima factură a bucureştenilor, dacă tariful va fi aprobat în această lună de Consiliul General al Primăriei Bucureşti.

"(Noul tarif aprobat - n.red.) va trece în Consiliul General, unde dumnealor au majoritate, noi nu putem să-i oprim, pentru că au majoritate. Dacă luna aceasta, la prima şedinţă ordinară, se votează tariful aprobat de ANRE, deci dublu faţă de suma care era, adică 980 de lei, aproape 1.000 de lei, inclusiv TVA, (noul tarif - n.red.) intră în vigoare la următoarea factură", a menţionat Gabriela Firea. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇