Timișoara a dublat prețul gigacaloriei. Cât va plăti populația și cât va da primăria lui Fritz. O comparație cu Bucureștiul lui Nicușor Dan

Timișoara a dublat prețul gigacaloriei. Cât va plăti populația și cât va da primăria lui Fritz. O comparație cu Bucureștiul lui Nicușor Dan

Consiliul Local Timişoara a aprobat, joi, dublarea preţului pe care populația îl va plăti pentru gigacalorie, de la începutul anului viitor. Primarul Dominic Fritz (USR) voia încă din octombrie să majoreze acest preț, dar până acum n-a avut sprijinul politic necesar.

„Astăzi, Consiliul Local a luat o decizie grea: a stabilit preţul local al energiei termice facturată populaţiei de către Colterm, la 416,24 lei/MWh, începând cu data de 01.01.2022.

Ultima majorare al acestui preţ a fost acum 12 ani, în 2009. Tariful real de termoficare este de 851 de lei/MWh, din care bugetul local suportă mai bine de jumătate, adică 435 de lei/MWh, iar restul de 416 lei plăteşte populaţia. Colterm a primit, în 2021, o sumă record de aproape 180 de milioane de lei, din bugetul local.

ADVERTISING

Cu toate acestea, compania a continuat să meargă în pierdere, prin vânzarea energiei termice sub preţul de producţie. Acesta este rezultatul a zeci de ani de management dezastruos, cumulat cu o explozie a preţului gazului la nivel internaţional. Asta este factura pentru populismul anilor anteriori, când preţul energiei termice facturate timişorenilor a fost ţinut artificial jos, în detrimentul investiţiilor în retehnologizare şi eficientizare”, a scris Fritz pe Facebook, după ce proiectul pe care l-a inițiat a fost adoptat.

Astăzi, Consiliul Local a luat o decizie grea: a stabilit prețul local al energiei termice facturată populației de către...

Publicată de Dominic Fritz pe Joi, 23 decembrie 2021

Timișoara raportează prețul energiei termice în MWh. Dacă l-ar raporta în gigacalorii, prețul gigacaloriei ar fi de circa 989 lei.

ADVERTISING

Creșterile de preț la gigacalorie care au avut loc în mai multe orașe din țară, în acest an, nu sunt propriu-zis scumpiri, ci recunoașteri oficiale ale costurilor de producție și distribuție a agentului termic.

La Timișoara, spre exemplu, un MWh (echivalentul a 0,8604 gigacalorii - n.red.) ar costa tot 851 lei indiferent ce ar fi decis Consiliul Local. Odată recunoscut costul real, însă, acesta poate fi plătit legal, indiferent de unde vin banii. Și astfel se creează parte dintre premisele reechilibrării financiare a termoficării centralizate din oraș.

În repetate rânduri, primarul Dominic Fritz a susținut că Timișoara nu va putea trece peste acestă iarnă fără ajutor de la Guvern. În cele din urmă, cu mare întârziere, în 11 noiembrie, Executivul a dat Timișoarei, din fondul de rezervă, 54 de milioane de lei.

ADVERTISING

La acel moment, Fritz a transmis că mulțumește Cabinetului Ciucă. A adăugat că banii vor ajunge pentru susținerea sistemului doar până la finalul anului.

Din cauza datoriilor istorice împovărătoare, Colterm a fost nevoită să încheie la zi contracte pentru gazele de care are nevoie ca să funcționeze. Iar asta a însemnat că a depins, în permanență, de prețurile gazelor de pe piață, din acel moment (spre deosebire de ELCEN București, spre exemplu, care își negociază prețul gazelor pe un an și îl cumpără mult mai avantajos - n.red.).

Ce se va întâmpla la București

Primarul general Nicușor Dan a precizat că prețul real al unei gigacalorii, în București, este de circa 980 lei. Similar, așadar, cu cel din Timișoara.

În plus, Primăria Municipiului București (PMB) subvenționează gigacaloria într-o măsură mai mare decât o face Primăria Timișoara.

Și cu toate astea, Nicușor Dan n-a propus dublarea prețului gigacaloriei pentru populație, ci o creștere cu 70%, de la 164 lei la 280 lei.

Au fost de acord cu această scumpire liberalii, dar nu și USR. Iar acordul dintre primarul general și majoritatea sa din Consiliul General, formată din PNL și USR, este să nu ajungă pe ordinea de zi a ședințelor decât proiecte cu care ambele grupuri politice sunt de acord. În consecință, până acum, propunerea lui Nicușor Dan a rămas doar la stadiul de discuție.

Problema este că, potrivit lui Nicușor Dan, Capitala are nevoie de 958 de milioane de lei în plus, față de iarna trecută, ca să plătească subvenția la termoficare. Primarul a cerut acești bani de la Guvern, dar n-a primit nimic.

În consecință, nu e foarte clar, încă, în ce mod va reuși Primăria Capitalei să achite costurile încălzirii centralizate din oraș, în această iarnă. O scumpire a gigacaloriei la populație n-ar atrage suficienți bani, iar alocări majore suplimentare de la bugetul local pentru plata subvenției vor lăsa orașul fără bani de investiții.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇