Nicușor Dan susține că e, în continuare, încrezător că Guvernul va ajuta Primăria București cu bani pentru a achita parte din costurile împovărătoare ale funcționării încălzirii centralizate din oraș, în iarna care tocmai a început. Dar vom vedea câți bani e dispus Executivul să dea odată cu întocmirea proiectului de buget de stat pentru anul următor.
Nicușor Dan s-a întâlnit, la Guvern, vineri, cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrii Finanțelor, Dezvoltării și Energiei pentru a discuta despre finanţarea termoficării centralizate din București.
„S-a discutat despre mai multe subiecte.
Primul: singurul mod în care ELCEN poate să iasă din insolvență e cu bani de la PMB. Și am discutat cum s-ar putea împrumuta PMB pentru a prelua ELCEN.
Al doilea subiect: subvenția pentru termie. Am fost alături de domnul primar din Costanța (liberalul Vergil Chițac, care a actualizat prețul gigacaloriei la 1.034 de lei și a primit și bani de la premierul Cîțu pentru a trece iarna - n.red.). Dar e un subiect care-i preocupă pe toți primarii care au încălzire centralizată în orașe. Am discutat care sunt modalități de sprijin pentru achitarea subvenției pe 2021 și nevoile pentru 2022”, a precizat Nicușor Dan.
Edilul Capitalei a mai spus că există primării care au nevoie de ajutor urgent și că, pentru a le sprijini, Guvernul poate apela la fondul aflat la dispoziția prim-ministrului. Deja Florin Cîțu - pe vremea când era premier - a distribuit 1 miliard de lei către primarii PNL și PSD din acest fond. Unul dintre cei care a primit, la primărie, bani ca să treacă iarna a fost edilul Constanței, Vergil Chițac.
Potrivit lui Nicușor Dan, Bucureștiul nu are acum nevoie urgentă de bani. Motivul: prețul gigacaloriei a crescut consistent - peste puterea de plată a bucureștenilor și a PMB - abia de la 1 noiembrie 2021. Iar factura pe noiembrie se plătește în ianuarie. Așa că – susține Nicușor Dan – banii de care PMB are nevoie de la Guvern pentru a plăti parte din încălzirea centralizată vor figura în proiectul de buget de stat pentru anul viitor.
Rămâne să vedem cât va fi Executivul dispus să plătească din suma totală de 968 de milioane de lei solicitată de Nicușor Dan.
Tot Nicușor Dan a spus că (deși ANRE nu a publicat încă datele oficiale – n.red.) o gigacalorie va costa, în București, circa 980 de lei, până la data de 1 ianuarie. Ulterior, în condițiile în care, potrivit legii, TVA la transportul și distribuția energiei termice va scădea, costul unei gigacalorii se va dimina la circa 870 de lei.
Problema este că, la acest moment, bucureștenii nu știu, deocamdată, cât vor achita pentru o gigacalorie consumată. La acest moment, plătesc 164 de lei. Dar Nicușor Dan vrea o scumpire cu 70%.
Această scumpire nu s-a realizat din cauză că ea ar trebui aprobată, prin vot, de Consiliul General. Iar pentru asta, e nevoie de consens politic. Or, la acest moment, doar PNL și PMP sunt de acord cu scumpirea. În schimb, USR și PSD nu vor o asemenea majorare de preț. Și până când consilierii nu se înțeleg, nu există majoritate care să voteze scumpirea.
Nicușor Dan a mai spus că, tot astăzi de la Guvern, s-a discutat despre modul în care Executivul și ELCEN ar putea ajuta la repornirea singurului CET privat din București, numit Vest Energo.
După cum a explicat pe larg pentru Spotmedia.ro patronul centralei, Constantin Bucur, de Vest Energo e nevoie pentru a asigura încălzire și apă caldă în vestul Capitalei. Problema este că, la acest moment, societatea nu își permite să cumpere gaze la prețuri uriașe, de pe piața liberă și să le folosească pentru a produce energie termică, pe care să o vândă apoi la preț mai mic reglementat.