Nicușor Dan vrea să scumpească gigacaloria pentru bucureșteni cu 70%. Cine se opune și de ce nu crește prețul deocamdată

Nicușor Dan vrea să scumpească gigacaloria pentru bucureșteni cu 70%. Cine se opune și de ce nu crește prețul deocamdată
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a precizat în dimineața zilei de 26 noiembrie că le-a propus consilierilor generali să aprobe un preț al gigacaloriei pentru populație de 280 de lei. Adică unul cu 116 lei mai mare decât cel prezent.

Dar nu toate grupurile politice au fost de acord cu această majorare de preț.

„Permiteți-mi să vă explic stadiul în care suntem cu prețul gigacaloriei.

Propunerea făcută CGMB a fost ca, începând de la 1 decembrie 2021, prețul plătit de bucureșteni să fie 280 de lei cu TVA inclus. A rezultat dintr-o discuție cu majoritatea.

ADVERTISING

A fost un preț îmbrățișat de PNL și PMP, nu și de USR. Iar PSD a spus că e împotriva majorării prețului pentru populație.

Până la o nouă ședință, bucureștenii vor plăti 164 de lei ca până acum.

Când am propus prețul de 280 de lei, ne-am bazat pe 3 aspecte.

Am făcut o evaluare a creșterii de preț pentru cetățenii care au centrale individuale. Și am comparat cu cât vor plăti dumnealor mai mult de la 1 decembrie și am luat în calcul și calitatea serviciului nostru.

Și am decis că la noi, cu majorarea propusă, factura bucureșteanului va fi mai mică decât la centrală. Dar am zis că e echitabil, pentru că serviciu nostru e mai prost din punct de vedere calitativ.

ADVERTISING

Apoi, am luat în calcul faptul că acest tarif nu s-a mai mărit din 2011. Și atunci, când s-a stabilit că se plătește 164 de lei, prețul total al Gcal, la București, era 320 de lei. Azi prețul total al gigacaloriei este 980 de lei. E disproporționat.

Ne-am uitat și la prețul în orașele din țară. Înainte de scumpire, prețul era 200 - 280 de lei per gigacalorie, la populație. La noi era 164 de lei.

Acum, în orașele care și-au actualizat prețul, gigacaloria a ajuns între 350 și 500 de lei pentru cetățeni. La noi e tot 164 de lei.

ADVERTISING

Pe chestiunea subvenției la căldură am solicitat sprijinul Guvernului. Sunt optimist că vom obține un sprijin financiar.

Însă consider că este rezonabil să existe contribuție echilibrată de la cetățeni, Guvern și PMB.

Din majorarea de preț propusă pentru populație se strâng 320 de milioane de lei. Sunt bani cu care PMB (dacă nu subvenționează gigacaloria cu această sumă – n.red.) poate face multe”, a precizat Nicușor Dan, la începutul ședinței Consiliului General de vineri, 26 noiembrie.

Ulterior, într-o conferință de presă. Nicușor Dan a estimat că, dacă nu majorează prețul gigacaloriei pentru populație, PMB va pierde (prin acordarea de subvenție - n.red.) circa 1,5 milioane de lei pe zi, în acest an.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇