Nicușor Dan susține că abia spre finalul lunii viitoare administrația Capitalei va lua o hotărâre legată de cine și cum va plăti majorările împovărătoare de preț ale încălzirii din iarna care urmează.
Sistemul de termoficare al Capitalei are două tipuri de componente: centralele care produc apă fierbinte (și care sunt, în majoritate, în administrarea ELCEN) și o rețea de conducte și puncte termice gestionată de Compania Municipală Termoenergetica SA și care distribuie acea apă.
Ca să înfierbânte apa, centralele au nevoi de gaze naturale. Aceste gaze se cumpără de la Romgaz, la un prețul mediu de circa 73 lei/Mwh.
Problema este că recent – pe fondul scumpirilor de pe piața energiei - Romgaz a solicitat o majorare de preț.
Preț dublu la gaze pentru ELCEN. Dar se scumpesc și certificatele verzi
Contactat telefonic de Spotmedia.ro, administratorul special al ELCEN, Adrian Tudora, ne-a declarat că deja majorarea de preț a fost negoicată cu Romgaz.
„Am negociat un preț cu Romgaz și putem vorbi despre o dublare (față de nivelul curent). Nu vă pot spune exact prețul pentru că nu am semnat contractul. Nu e bătut în cuie.
Vă pot spune, însă, că prețul este mult mai mic decât cel cu care se vând gazele acum pe Bursa Română de Mărfuri sau pe bursa de la Viena”, a precizat pentru Spotmedia.ro Adrian Tudora.
Acesta a mai explicat că gazul reprezintă circa 75% din costul de producție al fiecărei gigacalorii pe care ELCEN o vinde către Termoenergetica. Așa că dublarea prețului la gaze va majora consistent prețul de producție al gigacaloriei.
Potrivit informațiilor din 2020 ale ministrului Energiei, costul de producție al unei gigacalorii la ELCEN era de circa 200 de lei. Cu dublarea prețului gazelor naturale, acest preț ar crește la aproape 340 de lei.
În plus – a mai spus Adrian Tudora – un procent de 15% din prețul unei gigacalorii este dat de certificatele verzi (un fel de taxă de poluare – n.red.). Or, din cauză că are multe instalații nemodernizate, ELCEN poluează mult. Iar certificatele de carbon se tot scumpesc, în ultimele luni. Acum, prețul unui certificat a ajuns la 60 - 63 de euro. Iar ELCEN are nevoie, anual, în jur 2,1 milioane de astfel de certificate.
Dacă și prețul certificatelor va continua să crească, atunci și prețul de producție al gigacaloriei se va majora în continuare.
„Cu aceste elemente, mergem la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru stabilirea prețului. Pentru că prețul este reglementat acolo”, a mai spus Adrian Tudora.
Cu alte cuvinte, 90% dintre cheltuielile de producție pentru o gigacalorie cresc, în diferite grade. Iar asta înseamnă că prețul la care ELCEN vinde o gigacalorie către Termoenergetica SA riscă să explodeze.
Crește prețul gigacaloriei. Cine plătește?
„S-au vehiculat multe procente și multe cifre posibile pentru creșterile de preț, în acest zile. Până când nu avem decizia ANRE, toate sunt simple speculații”, a mai spus Adrian Tudora.
Prețul gigacaloriei variază, într-adevăr, în funcție de deciziile ANRE. Spre exemplu, la nivelul anului 2019, acest preț a fost de 428 de lei. Dar anul trecut, spre exemplu, ministrul Virgil Popescu a dat publicității un document în care prețul gigacaloriei, pentru o anumită perioadă, a fost și de 495 lei.
Din tot acest preț, însă, populația plătește doar 163 de lei per gigacalorie. Restul e acoperit prin subvenție și compensații de Primăria Generală, din bani de la bugetul local.
Întrebarea este: va plăti primăria creșterile de preț la încălzire din această iarnă sau vor fi nevoiți oamenii să le suporte din buzunar?
În timpul ședinței de Consiliul General de vineri, 24 septembrie, Nicușor Dan a declarat că abia la finalul lunii viitoare așteaptă o decizie de la ANRE. Și că abia apoi - în funcție de prețul pe care îl recunoaște Aurtoritatea – va trebui luată o decizie.
La prețul pe care ELCEN va avea voie să-l perceapă pentru o gigacalorie se vor adăuga cheltuielile Termoenrgetica SA. Și va rezulta un preț final al gigacaloriei.
În prezent, peste 60% din prețul fiecărei gigacalorii este subvenționat de PMB. Iar populația plătește doar 163 de lei pentru gigacaloria consumată.
Nicușor Dan a precizat că PMB este pregătită să subvenționeze cu mai mulți bani încălzirea, astfel încât populația să nu fie nevoită să suporte creșterea împovărătoare de preț.
Doar că s-ar putea ca PMB să nu poată mări sumele pentru subvenție, din cauză că și-a luat acest angajament în cadrul proiectului european prin care atrage, prin POIM, circa 300 de milioane de lei pentru înlocuirea conductelor.
„Imediat după (ce ANRE va anunța prețul gigacaloriei – n.red.), va trebui să avem o discuție în Consilul General, ca să vedem care este nivelul subvenției pe care o vom acorda.
Până atunci va există și un răspuns al autorității naționale. Este posibil ca Guvernul să asigure o parte din această finanațare.
Trebuie să avem și opinie juridică cu autoritățile europene. Ca există anumite mențiuni”, a precizat Nicușor Dan.
Mențiunile despre care vorbește Nicușor Dan se referă la faptul că, în cadrul proiectului european care îi va aduce în jur de 300 de milioane de euro pentru înlocuire de conducte uzate, Primăria Capitalei s-a angajat deja să nu mai crească subvenția la energie termică.
Dar a făcut-o într-o perioadă în care prețurile la gaze și curent nu explodaseră încă.
Rămâne să aflăm cum vor evolua lucrurile.
Cert este că, dacă primăria nu va putea majora cuantumul subvenției, cetățeanul – în funcție de consum – riscă să plătească chiar și peste 100 de lei în plus la întreținere, pentru încălzirea centralizată și apă caldă.
Este o cheltuială care vine odată cu majorarea facturilor la curent și gaze, dar și pe fondul creșterii prețurilor la alimente și a scumpirii transportului în comun din oraș.
Citește și: