Nicușor Dan se așteaptă la o scumpire cu peste 100 de lei a gigacaloriei, în această iarnă. Cine ar putea plăti în plus pentru căldura din calorifere

Nicușor Dan se așteaptă la o scumpire cu  peste 100 de lei a gigacaloriei, în această iarnă. Cine ar putea plăti în plus pentru căldura din calorifere

Nicușor Dan apreciază că prețul gigacaloriei va urca, în această iarnă, la circa 600 de lei (de la aproximativ 490 de lei, în prezent). Consiliul General va decide, însă, cât din această sumă vor plăti bucureștenii din buzunar și cât va achita Primarul Capitalei, sub formă de subvenție.

La acest moment, potrivit celor mai recente date publicate de directorul Termoenergetica SA, Claudiu Crețu, din costul de 490 de lei al gigacaloriei, bucureștenii plătesc 163 de lei.

Restul – adică peste 60% din preț – e subvenție de la Primăria Municipiului București.

ADVERTISING

Prețul gigacaloriei are mai multe componente. Mai exact, el trebuie să acopere producția (de care se ocupă ELCEN), dar și distribuția și furnizarea (de care se ocupă Termoenergetica SA).

În acest an, din cauză scumpirilor generalizate la energie, Romgaz a dublat prețul la care vinde gazele către ELCEN. Iar pentru ELCEN, cheltuiala cu gazele reprezintă circa 70% din costul de producție.

Pentru ca ELCEN, deja aflată în insolvență, să nu iasă în pierdere, va trebui modificat prețul gigacaloriei.

Procesul este unul care a început deja. După ce a negociat cu Romgaz, ELCEN solicită aprobarea ANRE pentru a cumpăra gazele la noul preț. Dacă ANRE e de acord, atunci prețul gigacaloriei se va recalcula în funcție de noile costuri de producție ale ELCEN.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Estimarea este că preţul total al gigacaloriei nu o să mai fie 490 de lei, cum este acum, o să fie undeva la 600 de lei, dar asta depinde de mai multe, răspunsul final o să vină de la ANRE prin noiembrie, adică pe 27 octombrie pentru 1 noiembrie.

Noi avem un contract (...) cu Comisia Europeană care ne dă acei 300 de milioane de euro ca să reparăm 210 kilometri de conductă şi acel contract are nişte condiţii foarte tehnice în ceea ce priveşte subvenţia.

Deci, la 1 noiembrie, când o să aflăm şi tariful pe care ANRE îl stabileşte, Consiliul General, după o dezbatere pe care o să o avem, o să spună şi cât din cei 600 de lei o să fie plătiţi de bucureşteni şi cât o să fie plătit de Primărie în continuare", a explicat Nicuşor Dan, vineri, la Europa FM, potrivit Agerpres.

ADVERTISING

Anterior, Nicușor Dan a susținut că, în cadrul contractului cu finanțare europeană, PMB s-a angajat să nu mai crească subvenția. Primarul susținea, de asemenea, că există o echipă de avocați care studiază contractul pentru a vedea dacă, totuși, se poate găsi o metodă de majorare a subvenției.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇