După ce l-a criticat pe Buhnici, Firea spune că aproape în fiecare zi un minor este violat sau agresat sexual în România

După ce l-a criticat pe Buhnici, Firea spune că aproape în fiecare zi un minor este violat sau agresat sexual în România

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, prezintă statistici îngrijorătoare despre violența sexuală împotriva minorilor în România. Ea spune că, în primele 5 luni ale anului, aproape în fiecare zi un minor a fost violat sau agresat sexual.

„Datele înregistrate până la finalul lunii mai de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției Române, sunt grave: 6 băieți şi 74 de fetițe au fost violați, 5 copii au fost hărțuiți sexual, 57 de minori au fost agresați și alți 17 copii au fost corupți sexual. Un alt fenomen îngrijorător este actul sexual cu un minor, 93 de cazuri fiind depistate în aceste cinci luni”, sunt cifrele prezentate luni pe Facebook de Gabriela Firea.

ADVERTISING

Ea arată cu degetul nu doar spre adulții care comit astfel de abuzuri, dar și cei responsabili de creșterea și educarea minorilor și subliniază că „nu trebuie încurajată în vreun fel sexualitatea minorilor”.

„E strigător la cer, dar aproape în fiecare zi un minor este violat sau agresat sexual! Adulții care ar trebui să-i crească, să-i educe și să le facă un rost în viață de fapt le lasă acestor copii răni de nevindecat. (…) Mă cutremură aceste cifre și le dau exemplu tocmai pentru a înțelege cu toții cât de grav este acest fenomen și de ce nu trebuie încurajată în vreun fel sexualitatea minorilor. Fac un apel către toate persoanele care sunt martore la infracțiuni asupra minorilor să anunțe acest lucru!

ADVERTISING

Violența sexuală este una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului și în mod paradoxal, una dintre infracțiunile cel mai puțin raportate și condamnate în România. Din păcate, percepția publică asupra violenței sexuale îndreptate împotriva fetelor minore, în special în unele comunități rurale, nu le ajută pe victime, ci din contră”, mai scrie ministrul social-democrat.

Ea amintește că infracțiunile care trebuie raportate sunt abuzul sexual, folosirea unui minor pentru cerșetorie, trimiterea de mesaje către minori care invită la pornografie sau invitarea minorilor sub 16 ani pentru a întreține relații intime, iar „părinții, colegii și profesorii care sunt martori la aceste abuzuri și nu le declară riscă pedepse de la 6 luni la 2 ani de închisoare”.

ADVERTISING

Ea scrie şi de programele derulate prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, care acum se află în subordinea ministerului înființat odată cu venirea sa în guvern.

Astfel, spune că 900 de polițiști, judecători, procurori și avocați au intrat în cursuri de formare pentru a putea identifica și combate abuzul sexual. Totodată, ea amintește și de cele 10 centre regionale de criză înființate la nivelul a tot atâtea spitale de județene pentru victimele violențelor sexuale.

Aceste centre despre care Firea spune că le gestionează ministerul prin ANES au început să fie înființate din mai 2021, ca parte a proiectului „Sprijin pentru implementarea Convenţiei de la Istanbul în România", finanțat cu 2,5 milioane de euro de Norvegia.

Primul centru a fost deschis în cadrul Spitalului Universitar din Capitală și alte 9 urmau să fie operaționalizate la spitalele județene de urgență din Slobozia, Timișoara, Craiova, Sibiu, Brăila, Piatra Neamț, Bacău, Constanța și Satu Mare. Urmau să fie înființate și 8 centre de consiliere pentru agresori, în cadrul Direcțiilor de Asistență Socială și Protecția Copilului din județele Constanța, Giurgiu, Dolj, Bacău, Sibiu, Timiș, Ialomița și București.

SpotMedia.ro a cerut de la ANES informații despre activitatea din aceste centre și vi le va prezenta de îndată ce la va primi.

Statisticile prezentate luni de Firea vin după ce, la izbucnirea scandalului public din jurul declarațiilor făcute de George Buhnici, ea l-a condamnat tot pe Facebook pe vlogger, reacția ei stârnind la rându-i o dezbatere pe Internet.

„Extrem de gravă este declarația care duce spre pedofilie și care consideră foarte normal ca bărbații să se uite la copile minore. O astfel de exprimare poate fi un model pentru bărbații care ascultă o persoană publică! Anul trecut, 166 de fete care nu au împlinit vârsta majoratului au fost violate”, a scris Firea pe 19 iulie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇