George Buhnici, derapaj incredibil despre "soţia minoră" şi "femeile cu vergeturi și celulită". Ce spune psihologul şi cum se apără vloggerul

George Buhnici, derapaj incredibil despre "soţia minoră" şi "femeile cu vergeturi și celulită". Ce spune psihologul şi cum se apără vloggerul

Realizatorul de vlog George Buhnici a stârnit un val de reacţii negative pe reţelele sociale, după ce a acordat un interviu în weekend, la festivalul Neversea, în care şi-a prezentat teoriile despre soţia sa care pare „minoră” şi femeile de pe plajă, care nu ar trebui să-şi expună vergeturile.

Ulterior, luni, influencerul online a venit cu explicaţii, când deja se inflamase tot Netul.

Pe subiect s-au pronunţat inclusiv psihologii şi organizațiile feministe.

De la ce a pornit scandalul

Buhnici a dorit să aprecieze aspectul fizic al soției sale și le-a invitat pe femeile cu celulită și vergeturi să meargă la sală. "Eu am noroc că am o nevastă care arată ca o minoră. Mai mergeți la sală, fetelor! N-am venit la mare pentru vergeturi", a spus el, la Antena Stars.

Vloggerul a afirmat că "ar trebui să le spunem oamenilor din jurul nostru când arată bine că arată bine". "Și am văzut fete care arată foarte bine aici", a adăugat el.

"Am văzut şi fete care nu arată bine şi nu aş vrea să se interpreteze, dar suntem la festival şi putem da vina pe orice. E după ora la care puteam să şi fi consumat, habar n-am. Dar, serios, mai mergeţi pe la sală, fetelor! Venim la mare ca să vedem piele şi aş vrea ca pielea aia să nu aibă vergeturi. Dacă vrei să vii la mare, mi-arăți piele și sigur vrei să ne împrietenim, ar trebui să mă convingi și cu altceva decât cu decolteul. Putem fi de acord că e normal să ne uităm la țâțe și la buci? Aia vreau să văd la mare"", a spus fostul reporter TV, acum în vârstă de 41 de ani.

Buhnici și-a comparat soția cu o minoră și vrea să vadă "țâțe și buci" pe litoral!

"Eu am noroc că am o soţie care arată ca o minoră. Asta e şansa vieţii mele, jur. Uită-te la ea! Câţi ani îi dai?", a adăugat George Buhnici.

ADVERTISING

"Era evident o metaforă!"

Declarațiile au stârnit o amplă dezbatere pe rețelele de socializare, favorizată de popularitatea sa în mediul online. George Buhnici este unul dintre cei mai urmăriți vloggeri din România, cu 311.000 de urmăritori pe Instagram, 638.000 pe Facebook, 210.000 pe TikTok și 1,14 milioane de abonați pe YouTube.

În urma valului de reacții pe care l-au provocat cuvintele sale, jurnalistul IT a publicat, luni, pe blog, o explicație pe larg a spuselor sale. "Pedofilia este o crimă. Obezitatea, o problemă de sănătate publică", a precizat el de la început.

El nu înțelege de ce o glumă s-a transformat într-o dezbatere în care e acuzat că încurajează pedofilia. "Nu e prima dată când îmi complimentez soția că arată mult mai tânără. O fac constant, am făcut-o și acum vreo trei ani, când am spus că arată ca o minoră într-o postare pe Instagram. Era evident o metaforă. Dacă o spune un comediant, e umor? Dacă o spun eu, de ce devine altceva decât o glumă, fie ea și de slabă calitate? Oricine mă cunoaște știe ce relație am cu soția și că nu încurajez pedofilia", a precizat Buhnici.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Am criticat public expunerea obezității și celulitei. Nu sunt primul care spune că avem o epidemie de obezitate. O spun medicii și o vedem cu toții. În #IGDLCC am abordat subiectul de mai multe ori cu medici și nu numai. Sunt știri și la TV constant.

Cei care încă mai avem curajul să vorbim deschis și să deranjăm corectitudinea politică exagerată trebuie să o spunem deschis. Obezitatea este o problemă națională. O persoană obeză nu alege să fie obeză, dar e treaba noastră ca societate să încurajăm, să motivăm și să punem presiune pentru ca o problemă de sănătate publică să nu devină noua normalitate.

Da, am spus că fetele ar trebui să mai treacă pe la sală. Întrebați antrenorii de toate felurile câți copii mai ajung la sport. Am spus-o pe un ton sarcastic, cu ironie, pentru un show de TV și a deranjat. Dar e adevărat", s-a justificat Buhnici.

El a acuzat scoaterea din context a afirmațiilor sale pentru a fi exploatate în scopuri comerciale. "Un subiect amplificat și distorsionat online a ajuns în lumea reală. Dintre toate subiectele pe care le promovez în podcasturile mele, fix asta a ajuns suficient de important încât să-mi ceară punct de vedere televiziuni de știri.

ADVERTISING

A fost suficient să ne distragă atenția? În concluzie! Pedofilia este inacceptabilă, e o crimă și trebuie pedepsită! Îmi iubesc soția și încurajez pe fiecare să aibă grijă de sănătatea lui. Nu mă voi opri să spun ce gândesc, dar voi fi mult mai selectiv cu locurile unde vorbesc. O să îmi aleg cuvintele mai cu grijă, dar nu pot opri trolii. E treaba fiecăruia să gândească pentru el", a precizat el.

"Femeile nu merg la plajă pentru a fi admirate de dumnealui"

Andreea Rusu, director executiv al Centrului FILIA, organizație care luptă împotriva inegalităților de gen, consideră că astfel de declarații făcute de o persoană publică nu pot să fie considerate "glumițe" sau "complimente", pentru că, de fapt, normalizează abuzurile împotriva minorelor.

"Nu este în regulă niciodată să discutăm despre cum ar fi o idee bună să fim atrași de o fată minoră", a subliniat ea la Antena3.

"Mai mult decât atât, George Buhnici o prezintă pe soția lui la cameră, o întoarce pe toate părțile ca să se vadă cum arată. Nu este niciodată în regulă să învârtim o femeie pentru a arăta, de fapt, sexualizarea acesteia. De ce toate mediile de socializare au reacționat cum au reacționat: motivul este că valoarea unei femei nu stă în frumusețea acesteia. Frumusețea este, bineînțeles, ceva complet subiectiv, nu putem măsura așa ceva", a spus Andreea Rusu.

Șefa Centrului Filia consideră că explicațiile pe care Buhnici le-a publicat pe blogul său au dus totul în derizoriu: "El nu vorbea despre obezitate. Mai mult decât atât, nu este calificat să vorbească despre obezitate, pentru că nu este cadru medical.

Vorbea despre vergeturi, despre celulită și despre cum i-ar plăcea lui să vadă femeile la plajă. Aș vrea să-i transmitem domnului Buhnici că femeile nu merg la plajă pentru a fi admirate de dumnealui sau pentru a fi admirate de alți bărbați, femeile merg la plajă pentru că le face plăcere și, mai mult decât atât, dacă aleg sau nu să meargă la sală este exclusiv decizia femeilor."

"Din păcate, avem această tendință în ultimii ani, când societatea devine din ce în ce mai progresistă și când nu mai acceptă glume sau fel și fel de comentarii sexiste, să ajungem în punctul acela în care spunem: 'da, dar eu glumeam, nu vorbeam serios, era o glumă, de ce comedianții pot să glumească și eu nu pot?'. Întotdeauna astfel de declarații, venite de la o persoană publică, trebuie puse în contextul social", a precizat Andreea Rusu.

Psiholog: "Nu a fost o glumă"

La rândul său, psihologul Radu Leca crede că, după aceste afirmații, George Buhnici va avea o problemă serioasă de imagine, chiar dacă pe moment se află în centrul atenției.

"Cred din suflet, ascultându-i vocea, că avem de-a face cu o declarație de context, pe care nu cred că a gândit-o, mai mult a simțit-o. El și-a dorit să își pună în valoare soția care era lângă el. Într-adevăr, după această declarație, din punct de vedere al ideii de familie și de cuplu, lui i-a mers foarte bine la festivalul respectiv, a primit atenția cuvenită.

Lipsa de atenție de care o să se lovească în săptămânile, lunile și anii următori, după această controversată declarație, o să fie interesant de acceptat, până la urmă", a explicat Leca pentru Antena3.

"Nu a fost o glumă, a fost o declarație de context. El era, dacă stați și ascultați timbrul lui vocal, extrem de agitat și de bucuros în raport cu locul în care se află, era lumină multă, erau oameni mulți, își dorea să atragă atenția, dar a făcut-o într-un mod, din punctul meu de vedere, al ideii de tată, soț și psiholog, a făcut-o într-un mod nepotrivit", a mai spus psihologul.

"Avem de-a face cu o poziție a unui bărbat de 40 de ani sau în apropierea vârstei care a afirmat practic că lui îi plac persoanele mai mici în vârstă, cumva. Și această declarație este una ieșită din context, fiindcă tu asculți ceea ce el spune și te gândești la ce a vrut să spună. A vrut să-și facă soția să fie uluitoare sau lui George chiar îi plac fetele mai mici de 18 ani? Lucrurile sunt ieșite din context, indiferent cum pui problema", a mai spus Leca.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇