Vloggerul Selly și-a regizat un accident pentru a arăta cât de ușor e propagat un fake news în presă

Vloggerul Selly și-a regizat un accident pentru a arăta cât de ușor e propagat un fake news în presă

Vloggerul Selly, în vârstă de 18 ani, a vrut să dea o lecție jurnaliștilor avizi de știri senzaționale, așa că a regizat un accident urmat de un scandal în care ar fi fost implicat.

Joi, mai multe televiziuni și publicații au prezentat filmarea, după ce imaginile video au fost trimise către presă chiar de Selly (de pe un alt canal de YouTube, nu cel personal).

Totul a fost o farsă, o glumă, după cum a explicat Selly într-un video pe contul său de YouTube.

Tânărul spune că a vrut astfel să dea o lecție televiziunilor care publică informații fără să verifice veridicitatea acestora și, prin urmare, dezinformează publicul.

ADVERTISING

Totul a fost regizat de mine. Probabil că vă întrebați de ce mi-aș regiza propriul accident. Am făcut asta doar ca să vă demonstrez cât de ușor este să dezinformezi și să vă arăt că nu tot ce vedeți la televizor este adevărat!

Selly
ADEVARUL DESPRE FILMAREA CU ACCIDENTUL MEU

De la ce a pornit farsa

Totul a pornit de la o știre falsă prezentată de România TV.

burtieră-1
Foto: Captură YouTube/ Selly

Am făcut acest videoclip 100% fake, în urma unei chestii 100% reale și 100% greșită pe care am pățit-o. Eram la mare acum 2 săptămâni și mă sună proprietarul apartamentului în care stau (…) era panicat și m-a întrebat 'ce se întâmplă în apartamentul meu?'. M-a luat complet pe nepregătite. Zic 'sunt bine, sunt la mare, sunt în jacuzzi, ce se întâmplă?'. 'Cine s-a bătut la mine în apartament?'

Selly
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Apoi, Selly povestește că a deschis televizorul, iar ”cel mai urmărit post de știri din România” avea o burtieră cu informații false – ”Urlete în casa lui Selly, picioare în gură”.

Vloggerul relatează că apoi a fost sunat de părinți, bunici, toți speriați că a pățit ceva.

În spatele burtierei, un fake news

În fine, în spatele burtierei panicarde era ”doar” o știre falsă.

Ce credeți că era? Absolut nimic! O știre falsă de la cap la coadă. Să nu îi spunem clickbait sau exagerare, să nu îi spunem informație scoasă din context. Să-i spunem ce e de fapt: o minciună. O minciună prezentată în fața a sute de mii de oameni.

Selly
ADVERTISING

Postul de televiziune a prezentat apoi și imagini cu ”bătaia” căreia i-au făcut tease ore în șir. Era, de fapt, un clip video cu Selly și Dorian Popa, afară! nu în casă, așa cum au prezentat jurnaliștii cazul, în care vloggerul stă în mâini, fiind ținut de picioare de Popa.

În fine, Selly a mai spus că oricum nu e prima oară când acest canal TV prezintă știri false cu el, dar este grav, pentru că lumea crede tot ce vede la televizor.

Deci cam ăsta e nivelul, băieți. Ăsta e nivelul din presa din România. Și acum gândiți-vă la bunicii voștri care stau lipiți de televizoare și cred tot ce se spune acolo, că deh, e la televizor, trebuie să fie adevărat. Gândiți-vă cât de ușor pot fi manipulați. Nu e prima și nici ultima oară când ăștia mint în legătură cu mine, ca să facă audiență.

Selly

Dintre publicațiile care au preluat știrea fără să verifice dacă e real accidentul sau nu, doar Libertatea și-a cerut, până acum, scuze public.

https://www.facebook.com/catalintolontan/posts/3324157530979310

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇