Flashmob în fața Ministerului Justiției: La fiecare 6 ore, un minor este abuzat sexual. Nu mai lăsăți prădătorii să scape! (Video)

Flashmob în fața Ministerului Justiției: La fiecare 6 ore, un minor este abuzat sexual. Nu mai lăsăți prădătorii să scape! (Video)

Comunitatea Declic a organizat joi, în fața Ministerului Justiției, un flashmob prin care să atragă atenția asupra lipsei de implicare a autorităților în anchetele de agresiune sexuală împotriva minorilor.

Cei prezenți au contestat faptul că, de cele mai multe ori, cazurile de abuz sexual ajung la parchetele locale, unde nu există experți pentru audierea victimelor minore. Mai mult decât atât, există situații în care minorii agresati sexual nu sunt luați în serios de către anchetatori.

“Cerem că ministrul Justiției să vină cu un calendar bine pus la punct pentru a arăta ce vrea să facă pentru a schimba această realitate”, a declarat pentru Epoch Times România, Denisa Soare, coordonatoarea campaniei “Nu mai lăsăți prădătorii sexuali să scape!”.

ADVERTISING

”România a devenit raiul violatorilor și al pedofililor”

Potrivit datelor adunate de cei de la Declic, în România, la fiecare 6 ore, un minor este victima unui abuz sexual. Trei din patru cazuri de acte sexuale cu copii sunt considerate de judecători că relații consimțite. Într-un an, din 798 de agresori sexuali, doar 3 ajung în închisoare.

“România a devenit raiul violatorilor și al pedofililor și acest lucru nu se schimbă din cauză că pedepsele sunt mult prea blânde, iar agresorii sunt cercetați și lăsăți în libertate”, a mai declarat organizaoarea flashmob-ului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din ce în ce mai puține astfel de plângeri ajung pe masa judecătorilor din cauza faptului că abuzurile nu sunt sesizate în timp util, există prea puține probe, iar victima nu este protejată și îndepărtată de agresorul ei.

“Judecătorilor le este facil să dea o condamnare pentru act sexual consimțit și nu pentru viol”, a mai spus Denisa Soare, adăugând că în multe cazuri a văzut cum agresorii sunt trimiși la muncă în folosul comunității în locuri des frecventate de copii, precum biblioteci sau parcuri.

ADVERTISING
https://www.facebook.com/epochtimesro/videos/321450769090796/?xts[0]=68.ARBk5Q4ICpxiWQ-eT7znAY5blmmJSc9ULcbfz00a4eZoTP7zcwVMj5wjcod4IklT5BAMmv3PkhjPqOhJqCb7oHqb8u-EBf2owJdjb9ZB2eTODrA2qXbePJRRnovjRw12-rjdIzIJ5NKV34LNe10gGO0MZvn-S7QOKav_1zaRDSTyVKssufYytqs33HBldMN46yvV3TIezCjHo35S1_sreJ2saEZu8uCY_TCfyp2P3pmujykVfNoN_vanWGibiV_hj1R-u5uSTIDCPHOFxLKmZsq0UpSv-VN5KqgRijvXRnJsX0D-ni2oxW8IUhPTPO9w29OjhNt7F91HNJsTPNmFXGum&tn=-R

Petiție cu peste 35.000 de semnături. Predoiu și-a trimis consilierii, Scutea nu a răspuns deloc

Flashmobul de azi a fost organizat odată cu depunerea unei petiții lansate de Declic, semnată de peste 35.000 de oameni. Campania a fost lansată la sfârșitul lunii august.

Cei de la Declic cer Ministerului Justiției că anchetatorii să trateze cazurile de abuz și victimele acestora cu mult mai multă seriozitate. De asemenea, campania dorește pedepse considerabil mai mari pentru agresori și existența unui personal specializat care să facă victimele să se simță în siguranță.

Deși organizatorii au cerut inițial să fie primiți de către Cătălin Predoiu, ministrul a transmis că are programul ocupat. Ei s-au întâlnit, totuși, cu o echipă formată dintr-un secretar de stat, un consilier juridic și un consilier al ministrului.

La Parchetul General, petiția a fost depusă doar la registratură, pentru că din partea procurorului general Gabriela Scutea nu au primit niciun fel de răspuns.

Articol de Gabriela-Cătălina Bortolini, studentă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇