Peste 300 de ONG-uri i-au scris lui Orban: Scapă infractorii sexuali de pedepse majorate cu ajutorul Guvernului?

Peste 300 de ONG-uri i-au scris lui Orban: Scapă infractorii sexuali de pedepse majorate cu ajutorul Guvernului?

Peste 300 de organizaţii neguvernamentale au adresat o scrisoare deschisă premierul Ludovic Orban, în care îi cer să explice acţiunea Guvernului de a contesta la CCR legea care majorează pedepsele agresorilor sexuali împotriva minorilor.

„În România, care se confruntă cu o incidenţă crescută a infracţiunilor de viol şi pedofilie, având în vedere gravitatea excepţională a acestor fapte, dificultatea cu care se instrumentează aceste dosare şi durată mare de la momentul infracţiunii, până la o eventuală condamnare, nu înţelegem ce resort a făcut Guvernul României să apere aceşti infractori, chiar împotriva votului dat de senatorii şi deputaţii propriului partid”, conform scrisorii.

ADVERTISING

Reprezentanţii acestor asociaţii amintesc că numai în 2019, conform Poliţiei Române, au fost violaţi 197 de copii şi 918 femei, o victimă decedând şi au fost înregistrate 328 de agresiuni sexuale, dintre care 103 cu minor.

„Au fost reclamate Poliţiei Române 643 acte sexuale cu minor, 53 cu victimă sub 13 ani şi 412 cu victimă între 13 şi 15 ani. Conform statisticilor oferite de Consiliului Superior al Magistraturii, 2.037 dosare privind actul sexual cu un minor au ajuns în instanţele româneşti în ultimii cinci ani, alături de alte 355 de dosare de viol cu victimă sub 16 ani.

ADVERTISING

Nu în puţine cazuri vedem cum instanţele de judecată consideră că victime cu vârste fragede îşi pot da consimţământul, în timp ce infractorii sexuali primesc pedepse cu suspendare. Toate acestea în condiţiile în care nu avem un sistem de reintegrare a condamnaţilor şi pe prevenire a recidivei”, se arată în scrisoare.

Cum este posibil ca Guvernul României să conteste aceste acte normative care să descurajeze astfel de infracţiuni şi să se adreseze Curţii Constituţionale a României din perspectiva infractorului? Urmările acestor traume majore pentru victime sunt uneori imposibil de vindecat şi mutilează existenţa copiilor şi femeilor, a căror perspectivă este suferinţa pentru toată viaţa”, mai întreabă reprezentaţii organizaţiilor neguvernamentale.

ADVERTISING

Asociațiile îi cer explicații și lui Florin Roman

Totodată, ei cer explicaţii de la liderul deputaţilor PNL Florin Roman cu privire la exceptarea de la vot, în plenul din 28 iulie, a unui proiect de lege care prevede că împăcarea victimei cu agresorul nu mai atrage înlăturarea răspunderii penale.

Iniţiativa legislativă aparţine deputaţilor PNL Adriana Săftoiu, Gabriel Andronache şi Tudoriţa Lungu.

„Vă solicităm şi dumneavoastră explicaţii cu privire la acţiunile întreprinse de dumneavoastră ca lider de grup, pentru susţinerea votării acestui proiect, având în vedere că iniţiatorul este deputat PNL. Care este motivul amânării votului pe PLX 103/2018 în Camera Deputaţilor, la o şedinţă la care grupul pe care îl conduceţi poate construi majoritatea la vot?

Precizăm că orice amânare a votului mai scapă nişte agresori nepedepsiţi, aşa că vă solicităm urgentarea votului final. Aşteptăm public aceste explicaţii, pentru a ne fi clar cine în slujba cui lucrează”, conchide sursa menţionată.

Executivul a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu legea care majorează pedepsele pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor. Actul normativ, adoptat decizional de către Camera Deputaţilor pe 30 iunie, introduce şi prevederea potrivit căreia violul şi actul sexual cu un minor sunt infracţiuni pentru care prescripţia nu înlătură răspunderea penală.

Guvernul argumentează că reglementarea încalcă Legea fundamentală, deoarece „instituie un tratament discriminatoriu între persoanele care au comis infracţiuni de o gravitate similară, în sensul în care nu pot fi identificate raţiuni obiective pentru alegerea acelor infracţiuni care urmează a fi imprescriptibile”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇