Un gel pe bază de lapte ar putea reduce efectele nocive ale alcoolului

Un gel pe bază de lapte ar putea reduce efectele nocive ale alcoolului

Cercetătorii elvețieni au dezvoltat un gel pe bază de lapte, care are capacitatea de a descompune alcoolul în sistemul gastrointestinal, fără ca acesta să mai afecteze ficatul.

Gelul conceput de oamenii de știință de la ETH Zurich din Elveția, deși nu-și dorește să încurajeze consumul de alcool, este o soluție de a reduce impactul negativ al băuturilor alcoolice asupra organismului, minimizând efectele secundare asociate.

Atunci când alcoolul este metabolizat în organism, apare ca produs intermediar acetaldehida, un compus toxic care poate duce la afectarea ficatului.

ADVERTISING

Gelul pe bază de lapte facilitează transformarea directă a alcoolului în acid acetic inofensiv, fără formarea de acetaldehidă, mutând efectiv procesul de descompunere de la ficat la tractul digestiv, arată Interesting Ingineering.

La bază, gelul are proteine din lapte, sare, apă, dar și niște catalizatori, pentru a facilita descompunerea alcoolului. În acest sens sunt folosiți atomi de fier, distribuiți uniform pe suprafața proteinei pentru a iniția transformarea alcoolului în acid acetic.

Produsul final, în care a fost introdus și peroxidul de hidrogen, reacționează eficient cu alcoolul. Experimentele inițiale pe șoareci au arătat că gelul a redus nivelul de alcool cu aproximativ 56% și a diminuat acumularea de acetaldehidă, demonstrând potențialul său de a proteja ficatul.

ADVERTISING

Gelul, care poate fi băut înainte sau în timpul consumului de alcool, nu este o soluție pentru intoxicația cu alcool sau pentru reducerea consumului de alcool.

Totuși, poate fi o alternativă pentru cei care doresc să consume alcool ocazional, însă nu vor ca ficatul lor să sufere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇