Rafila, după explozia de cazuri Covid: Am estimat o astfel de evoluție. E similar cu ce se întâmplă în alte țări, chiar cu rata mare de vaccinare

Rafila, după explozia de cazuri Covid: Am estimat o astfel de evoluție. E similar cu ce se întâmplă în alte țări, chiar cu rata mare de vaccinare

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că numărul record de cazuri de Covid înregistrat azi este preocupant, dar că se aștepta la acest bilanţ de infectări.

El a subliniat că INSP estima un astfel de scenariu, mai ales că a crescut numărul de teste efectuate.

”Azi am avut cel mai mare număr de cazuri înregistrate, ne aşteptam ca astăzi să fie acest număr pentru că ne aflăm după o perioadă în care testarea a fost un pic mai redusă. Astăzi s-au efectuat pentru prima dată în România aproape 110.000 de teste, drept care am avut circa 34.500 de cazuri de îmbolnăviri.

Acest număr sigur că este preocupant, dar nu putea fi exclus din scenariile pe care Ministerul Sănătăţii şi INSP le-au prezentat de acum două săptămâni”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătății a făcut apoi o comparație cu ceea ce se întâmplă în alte țări și a precizat că numărul cazurilor înregistrate azi în România este similar cu cel de acolo.

”E un număr de cazuri similar cu ceea se întâmplă în alte ţări. În Danemarca, o ţară cu 6 milioane de locuitori, ieri au fost 43.000 de cazuri, la o acoperire vacccinală de 81 la sută.

În Cehia, cu 10,7 milioane de locuitori, au fost 30.000 de cazuri, în Portugalia, cu o populaţie similară şi cu o vaccinare de circa 90%, sunt 57.000 de cazuri. Nu sunt cifre neaşteptate”, a mai declarat ministrul.

Totodată, Alexandru Rafila a afirmat că varianta Omicron este mult mai transmisibilă, iar asta se vede în numărul mare de cazuri.

”Am estimat o astfel de evoluţie generată de tulpina Omicron, nu este generată de altceva decât de o tulpină cu o transmisibilitate mult mai mare decât tulpinile precedente. Sunt numeroase cazuri care se înregistrează şi la persoanele vaccinate, asta nu înseamnă că vaccinarea nu trebuie să meargă înainte ca să poată să protejeze persoanele vulnerabile mai ales de evoluţie către complicaţii şi mai ales către deces”, a explicat ministrul.