Ce trebuie să faci dacă vrei să te testezi antiCovid la centrele deschise în spitalele din Capitală

Ce trebuie să faci dacă vrei să te testezi antiCovid la centrele deschise în spitalele din Capitală
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Bucureștenii care au simptome specifice și vor să se testeze antiCovid la unul dintre centrele recent deschise în spitalele din Capitală trebuie să se înarmeze cu răbdare și, mai ales, să se asigure că dețin un cod eliberat de DSP Bucureşti, fie prin SMS, fie prin e-mail.

Peste 2.400 de astfel de probe au fost recoltate în cele două zile de funcţionare, în centrele de testare situate în 28 de unităţi sanitare din Capitală, a precizat directorul DSP București, dr. Oana Nicolescu.

Pentru a beneficia de testarea gratuită în spital, este obligatoriu să obții înainte codul eliberat de DSP, iar această procedură durează. Marți dimineață, de exemplu, între telefonul dat la DSP București și primirea codului pe mail au trecut aproape trei ore, deși ar fi putut dura doar câteva minute. Cel mai probabil, acest lucru s-a întâmplat din cauza numărului mare de solicitări.

ADVERTISING

Dr. Anca Rusciugă, coordonatorul centrului de testare de la Spitalul Universitar din Capitală, a explicat pentru News.ro cum funcţionează centrul de testare COVID de la unitatea sanitară.

"Centrul de testare s-a deschis de două zile şi până în prezent au fost 420 de pacienţi, de recoltări. Evident că prima zi a fost ziua cea mai aglomerată, duminică, pe 23, dar lucrurile au decurs la fel şi ieri.

În primul rând, pacientul trebuie să prezinte simptomatologie specifică infecţiei SARS-CoV- 2, să anunţe medicul de familie şi DSP-ul.

ADVERTISING

DSP-ul este anunţat telefonic sau se pot înscrie pe platforma online de pe site-ul DSP, dspb.ro.

Cei de la DSP, în baza celor declarate de către pacient, vor elibera un cod de testare pe care îl vor primi pe telefon sau pe mail, în baza acestui cod se vor prezenta în centrele de testare deschise de către DSP în unităţile medicale din Bucureşti”, a declarat medicul.

cod-test-covid
Foto: Spotmedia.ro

Programul centrului de testare de la Spitalul Universitar este non stop, funcţionând cu personalul din cadrul spitalului, asistent şi medic.

ADVERTISING

Contacții direcți pot merge la centrele de testare?

Dacă cineva are un caz în familie, confirmat, poate veni la centrul de testare? Dr. Anca Rusciugă spune că cei aflaţi în această situaţie trebuie să ceară informaţii suplimentare la DSP Bucureşti.

"Contacţii direcţi ai pacienţilor declaraţi pozitivi trebuie să informeze şi ei la rândul lor DSP-ul şi, în baza celor spuse de cei de la DSP, vor acţiona în consecinţă. Unii dintre contacţi sunt vaccinaţi şi atunci zilele de carantină sunt diferite faţă de cei nevaccinaţi, dar cel mai bine este să vorbească cu cei de la DSP.

Recomandarea noastră, ca medici, este ca pacientul care vine să se testeze în aceste centre de testare să vină cu mijloace proprii, să evite folosirea mijloacelor de transport în comun", a explicat medicul.

Când vin rezultatele?

”După ce este recoltată proba de la pacient, noi vom trimite aceste probe către DSP, DSP -ul, la rândul lui, către laboratoarele cu care colaborează, pacientul se întoarce acasă, se autoizolează, şi în 24-48 de ore va primi răspunsurile testelor prin SMS sau pe e-mail din aplicaţia coronaforms", a precizat Dr. Rusciugă.

Marţi, în Capitală, incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este 11.03 la 1.000 de locuitori, în această perioadă înregistrându-se 24.300 de cazuri, cu 2.523 de cazuri noi de infectare în ultimele 24 de ore.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇