Testele rapide din nas sunt mai bune decât cele cu salivă (studiu)

Testele rapide din nas sunt mai bune decât cele cu salivă (studiu)

O echipă de cercetători din San Francisco a observat că testele rapide cu probe recoltate din nas au mai mult succes în depistarea infecției cu SARS-CoV-2 față de testele antigen făcute cu probe recoltate din gât sau din gură. Majoritatea cazurilor depistate în acest oraș american sunt cu tulpina Omicron.

Cercetătorii au folosit testele BinaxNOW, produse de Abbott Laboratories, care au detectat 95% dintre bolnavii contagioși, cu încărcătură virală mare, dintr-un total de 731 de persoane testate, atunci când probele au fost recoltate cu tampon nazal, potrivit Reuters.

ADVERTISING

Mai mult, arată dr. Diane Havlir de la Universitatea California din San Francisco, rezultatele comparative ale testelor efectuate pe 115 voluntari, cu teste PCR pozitive, au arătat că prin recoltarea probelor din gât au redus cu 40% detectarea virusului. Și este vorba tot despre teste produse de Abbott, cu recoltarea făcută de personal medical.

Rezultatele sunt disponibile în medRxiv și nu au fost încă verificate „inter pares”.

În același timp, un studiu preliminar separat făcut în Spania arată că recoltarea probelor tamponând interiorul obrazului este mult mai puțin fiabilă decât tamponarea nazală.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Descoperirile vin în contextul în care alte studii recente au indicat că tulpina Omicron ar putea fi detectată mai devreme în probe recoltate din gât decât din nas, iar unii experți au recomandat acest tip de recoltare.

„Aceste date sprijină folosirea testelor BinaxNOW cu probe de tampon nazal așa cum scrie și pe prospect”, spune dr. Havlir.

Ea menționează că pacienții care au rezultate negative la testele rapide ar trebui să le repete pe măsură ce încep să aibă simptome sau dacă au intrat în contact cu o persoană bolnavă.

ADVERTISING

Dacă pentru americani noile date înseamnă că trebuie să folosească testele rapide ca și până acum, pentru noi reprezintă un indiciu în plus că testele rapide nazale sunt mai de încredere decât cele pe bază de salivă, care se fac preponderent elevilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇