Oficial OMS: Este plauzibil ca pandemia în Europa să se termine după Omicron. Însă virusul ne-ar putea surprinde din nou

Oficial OMS: Este plauzibil ca pandemia în Europa să se termine după Omicron. Însă virusul ne-ar putea surprinde din nou
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pandemia de Covid-19 s-ar putea încheia în Europa odată cu varianta Omicron, care ar putea infecta 60% dintre europeni până în luna martie, a estimat, duminică, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din Europa.

„Este plauzibil ca regiunea să se apropie de sfârşitul pandemiei”, a declarat Hans Kluge pentru AFP, făcând totuşi un apel la prudenţă din cauza versatilităţii virusului, transmite News.ro.

"Odată ce valul Omicron va înceta, va exista timp de câteva săptămâni şi câteva luni o imunitate generală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii vor fi imuni din cauza infecţiei şi, de asemenea, o scădere ca urmare a temperaturilor”, a estimat el.

Cu toate acestea, nu suntem într-o "eră endemică", a subliniat oficialul OMS. "Endemic înseamnă (…) că putem prezice ce se va întâmpla, dar acest virus a surprins de mai multe ori. Aşa că trebuie să fim foarte atenţi", a insistat Kluge.

ADVERTISING

În Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European (SEE), această variantă care a apărut la sfârşitul lunii noiembrie, mai contagioasă decât Delta, este acum dominantă, conform agenţiei europene de sănătate.

Un alt oficial al OMS a transmis de curând că acest coronavirus nu va fi niciodată eradicat, dar societatea are şansa să pună capăt urgenţei de sănătate publică în 2022. Michael Ryan, directorul general al Programului OMS pentru Situaţii de Urgenţă în Sănătate, a mai spus că COVID-19 va reprezenta în continuare o ameninţare pentru societate chiar şi odată ce va trece de la a fi un virus pandemic la unul endemic.

ADVERTISING

”Malaria endemică, HIV-ul endemic ucid sute de mii de oameni în fiecare an, endemismul nu înseamnă bun, ci doar aici pentru totdeauna. Ceea ce trebuie să facem este să ajungem la niveluri scăzute de incidenţă a bolii cu vaccinarea maximă a populaţiilor noastre, unde nimeni nu trebuie să moară. În opinia mea, acesta este sfârşitul urgenţei, acesta este sfârşitul pandemiei”, a spus Michael Ryan.

Rafila spune că este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron

De asemenea, ministrul român al Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că „este aproape imposibil” ca o persoană să nu se infecteze cu tulpina Omicron, având în vedere gradul ridicat de transmisibilitate al acesteia.

ADVERTISING

„La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini Omicron, este aproape imposibil să nu te infectezi. Gândiţi-vă: se infectează persoane vaccinate şi o persoană nevaccinată, indiferent… Ce trebuie să înţelegeţi: noi nu am avut niciun fel de informaţie despre acest virus.

El a venit pe un teren – că asta este problema acestui virus – un teren imunologic virgin, în care nu aveam niciun fel de reactivitate. Între timp, avem, pentru că sunt multe persoane care s-au îmbolnăvit, aparent nu au făcut nimic sau a fost o chestiune tranzitorie, de câteva ore, trecerea lor prin infecţie. Aceste persoane au trecut prin boală, deci au o memorie imună faţă de acest virus şi, dacă se reîmbolnăvesc, o fac mult mai eficient sau nu se reîmbolnăvesc”, a afirmat Alexandru Rafila duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

Rafila susţine că se poate întâmpla ca o persoană nevaccinată să nu contracteze tulpina Omicron „doar în mici comunităţi izolate, care nu au avut contact cu acest virus”.

De asemenea, el estimează că un vârf al celui de-al cincilea val al pandemiei de Covid-19, pe care România îl traversează în această perioadă, ar putea fi atins în perioada 10-15 februarie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇