Fondul Monetar Internaţional crede că va revizui în creştere estimarea conform căreia pandemia de Covid-19 va costa economia globală 12.500 de miliarde de dolari până în 2024, a avertizat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.
Perturbările din lanţurile de aprovizionare, inflaţia şi înăsprirea politicii monetare „vor arunca peste tot apă rece asupra redresării”, a declarat Georgieva la un eveniment găzduit de Financial Times.
Diferenţele semnificative dintre ratele de vaccinare şi adâncirea discrepanţelor între săraci şi bogaţi, cauzate de pandemie, alături de pierderile suferite în procesul de învăţare şi sporirea impactului de gen vor provoca mai multe proteste, tensiuni şi insecuritate, a apreciat oficialul FMI, citat de Reuters.
Săptămâna trecută, Georgieva avertiza că majorarea ratelor dobânzii, menită să combată inflaţia, ar putea exacerba divergenţele „periculoase şi extinse” referitoare la evoluţiile economice ale ţărilor dezvoltate şi în curs de dezvoltare.
Inflaţia nu este un fenomen universal, ci o problemă într-o serie de ţări şi în special în Statele Unite, a explicat oficialul FMI.
Rezerva Federală a SUA şi alte bănci centrale ştiu cum să gestioneze inflaţia, dar ar putea fi un act delicat de echilibrare, iar „efectele negative asupra pieţelor emergente ar putea pune paie pe foc divergenţelor”, a declarat Georgieva.
FMI: Costul pandemiei ar putea depăşi 12.500 miliarde de dolari
ADVERTISING