Cristian Popa (CA al BNR) spune că în 2022 creşterea economică va fi ”undeva la media ultimilor 20 de ani”

Cristian Popa (CA al BNR) spune că în 2022 creşterea economică va fi ”undeva la media ultimilor 20 de ani”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, estimează pentru anul viitor o creştere economică la potenţial sau puţin deasupra potenţialului, „undeva la media ultimilor 20 de ani”. Acesta spune că în trimestrul 3 dar şi în trimestrul 4 agricultura a fost pe plus.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii CONFIDEX – Incertitudini de toamnă.

"Industria este în suferinţă, ne putem aştepta ca şi serviciile să sufere tocmai din cauza restricţiilor, însă nu într-o măsură atât de mare cum am văzut anul trecut, pentru că învăţăm să trăim cu virusul şi efectiv găsim soluţii: certificatul verde, certificatul de vaccinare, care ne ajută şi ajută şi activitatea economică.

În trimestrul 3 dar şi în trimestrul 4 agricultura este cu plus. Anul trecut ne-a lovit, iar anul acesta salvează ziua. Pare că per total vom vedea o reducere a ritmului, dar cifre bune pentru anul curent. Pentru anul viitor, ne aşteptăm la o creştere economică la potenţial sau puţin deasupra potenţialului. Undeva la media ultimilor 20 de ani. Tot în partea pozitivă, ar trebui sa vedem efectele PNRR, ar tebui să începem să vedem bani venind de la Comisia Europeană", a spus Cristian Popa.

ADVERTISING

Vin banii din PNRR

În opinia sa, există câţiva factori care ajută să vedem bani anul acesta din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

"Sunt piloni pe care CE alocă banii şi care vin cu reforme ataşate. Dacă faci reforma pilonului respectiv primeşti banii. E greu de crezut că vom face toate reformele, dar sper că măcar o parte din reforme să fie făcute şi o parte din bani să fie primiţi", a mai spus el.

Crize suprapuse

Cristian Popa a vorbit şi de sectoarele aflate acum în situaţii problematice, precum energia şi lanţul de aprovizionare.

"Mixul crizelor nu ajută, fie că vorbim de criza preţurilor din energie, criza supply chain, criza cargourilor. Toate se cumulează şi afectează industria. Acum agricultura care ne ajută. Anul viitor nu mai vedem aşa, vedem o încetinire semnificativă faţă de acest 8%. Sunt cifre mult mai mici", a spus Popa.

ADVERTISING

Acesta a fost întrebat dacă putem vorbi despre stagflaţie.

"Părerea mea este că e destul de greu să avem stagflaţie în România, din două motive: avem un procent puternic de convergenţă către media Europeană şi avem această situaţie de ţară emergentă, care are o ţintă mai înaltă spre care tinde să meargă şi cerd că ne ajută trendul. Sunt şi trenduri care ne trag în jos: demografie, dezechilibre", a adăugat el.

Restricții necesare, dar și compensații financiare

Dragoş Anastasiu, preşedinte al Eurolines România Group, şi totodată medic ca profesie, a afirmat în cadrul dezbaterii că restricţiile anunţate de autorităţi sunt necesare, rezonabile, dar acestea trebuie însoţite de compensaţii financiare pentru cei care au de pe urma lor.

"Există cheia succesului, care anul trecut nu exista: vaccinarea. Şi în special vaccinarea celor vulnerabili. Noi toţi avem această cheie în mână, ea nu ne fereşte 100% de riscuri, dar diminuează în mod dramatic şansa ca cei vaccinaţi sau cei trecuţi prin boală să ajungă la ATI.  Riscuri există peste tot, şi când ieşi pe stradă. Noi credem că sunt necesare măsuri, ele trebuie dozate în îndreptate în special către cei vulnerabili", a declarat Dragoş Anastasiu.

ADVERTISING

Acesta a spus că se uită cu îngrijorare şi la partea medicală dar şi la sănătatea economică a companiilor.

"Cred că există soluţii rezonabile care pot fi implementate, atât pentru cei care sunt vaccinaţi, cât şi cei care sunt trecuţi prin boală, cu sau fără adeverinţă, important e să aibă anticorpi, şi cei care se testează. Din punctul nostru de vedere, testele ar trebui făcute nu numai la cei sunt nevaccinaţi, ci şi la cei vacccinaţi. O cheie importantă este în zona testelor. Aşteptăm să avem cu cine discuta din nou cu cei din zona guvernamentală şi nu mă aştept să fie la fel ca anul trecut, când industria ospitalităţii, per total, a scăzut cu peste 35%", adaugă Anastasiu.

Acesta a citat un studiu făcut de MedLife, care arată că peste 50% dintre români sunt trecuţi prin boală, iar aceştia au un anumit tip de imunitate. Având peste 15.000 cazuri pe zi anunţate, MedLife arată că avem peste 75.000 cazuri reale în România, iar toţi aceşti oameni se imunizează într-o formă sau alta.

"In HoReCa, procentul persoanelor vaccinate este peste 75%, nu am cifre exacte, dar am întrebat şi la HORA (Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, n.r.) şi la FIHR (Federaţia Industriei Hoteliere din România, n.r.), patronatele noastre. Ei au înţeles că dacă nu fac asta îşi vor pierde joburile. (...) Noi în HoReCa am fost responsabili. S-au dezvoltat concepte de igienă pe care eu nu le-am văzut în 25 de ani de activitate în sistem. A fost o industrie responsabilă, cu excepţiile pe care le-am văzut la televizor", a spus Dragoş Anastasiu.

”Compensaţiile pe anul 2020 încă nu au venit, iar pentru 2021 nimeni nu discută cu noi”

Industria va fi afectată, dar într-un mod rezonabil, consideră el.

"Compensaţiile pe anul 2020 încă nu au venit, iar pentru 2021 nimeni nu discută cu noi. În măsura în care va fi permis accesul cu certificatul verde sau cu testare, industria HoReCa va fi afectată în mod rezonabil de restricţii. Apreciem că există aproximativ 40.000 joburi la negru, iar în perioada pandemiei au dispărut 50-60.000 joburi din piaţă", a menţionat el.

Omul de afaceri a mai vorbit şi de principalele preocupări ale mediului de afaceri.

"Frustrarea mediului de afaceri în acest moment nu este că economia nu merge, că nu vom merge mai departe aşa, avem sentimentul că am putea decola, dar nu decolăm pentru că nu suntem toţi împreună. Politicul pare decuplat, toţi stakeholderii trag în direcţii diferite. Trebuie să ne punem cu toţii la masă, trebuie să avem altă abordare şi să găsim soluţii. Avem oameni, există potenţial, la turism, agricultură, IT. Principala piedică suntem noi înşine, pentru că ne preocupăm de persoanele noastre, de treburile noastre şi pierdem the global picture. Şi ne va fi foarte greu. Fac apel la cumpărare şi la găsire de soluţii împreună", a precizat Dragoş Anastasiu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇