FMI: Vaccinarea e cea mai importantă politică economică ce trebuie urmată de România pentru combaterea pandemiei

FMI: Vaccinarea e cea mai importantă politică economică ce trebuie urmată de România pentru combaterea pandemiei

O implementare rapidă a campaniei de vaccinare este cea mai importantă politică economică pentru combaterea pandemiei pe care autorităţile române trebuie să o urmeze, se arată într-un Raport al boardului Fondului Monetar Internaţional.

În acest sens, spune FMI, trebuie asigurate resurse fiscale generoase.

"Deşi măsurile largi de sprijin fiscal pentru venituri şi companii au reuşit cu succes să ţină sub control consecinţele economice de pe urma pandemiei, cele mai afectate sectoare ale economiei continuă să fie lovite disproporţionat.

ADVERTISING

În consecinţă, măsurile de sprijin în contextul pandemiei ar trebui să fie redirecţionate spre cele mai afectate sectoare şi grupurile cele mai dezavantajate", precizează FMI.

E nevoie de eforturi suplimentare pentru reducerea deficitului

De asemenea, membrii boardului FMI consideră că, pe măsură ce revenirea din pandemie se consolidează, politica fiscală ar trebui să vizeze cu prioritate refacerea spaţiului de manevră în domeniul fiscal.

"Bugetul pe 2021 pune, în mod adecvat, bazele pentru consolidarea fiscală dar va fi nevoie de eforturi suplimentare de consolidare pe termen mediu pentru a putea reduce deficitul până la ţinta de 3% din PIB avută în vedere de autorităţi.

ADVERTISING

Baza de colectare ar trebuie extinsă iar administrarea veniturilor consolidată pentru a ajunge la o distribuţie mai echitabilă a poverii fiscale şi a îmbunătăţi eficienţa colectării taxelor.

Ar trebui schimbată prioritatea cheltuielilor prin creşterea investiţiilor publice, asigurând în acelaşi timp o traiectorie sustenabilă pentru cheltuielile cu pensiile şi salariile", susţin experţii FMI.

Companiile de stat trebuie reformate

În plus, autorităţilor române li se recomandă să îmbunătăţească guvernanţa şi eficienţa guvernamentală iar în acest sens este nevoie de reforma companiilor de stat.

ADVERTISING

Îmbunătăţirea guvernanţei este de asemenea crucială pentru îmbunătăţirea şi accelerarea investiţiilor publice, subliniază sursa citată.

De asemenea, România ar trebui să profite la maximum de oportunitatea istorică oferită de granturile din fondul european de rezilienţă precum şi de fondurile structurale de la UE, cu o anvelopă totală de 20% din PIB pentru următorii şase ani.

Prognozele FMI pentru România

Pentru acest an, experţii Fondului Monetar Internaţional estimează o redresare economică puternică în România, cu un avans al Produsului Intern Brut real de 7 procente.

FMI precizează, însă, că riscul principal de nerealizare a acestei prognoze este cel al unor schimbări negative neaşteptate în evoluţia pandemiei.

Deficitul fiscal în 2021 este estimat la 6,8% din PIB, sub ţinta stabilită de autorităţi, de 7,13% din PIB.

Inflaţia medie anuală este prognozată la 3,6%, deficitul de cont curent la 5,4% din PIB iar datoria externă ar putea urca la 57,7% din PIB.

Citește și: Să nu ne îmbătăm cu apă rece! Creșterea economică de 13% vine cu dezechilibre majore şi nu se bazează pe investiţii

Iată şi articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇