Varianta Omicron va scoate Covid din faza pandemiei, crede EMA. Tulpina a devenit dominantă în lume, în nici două săptămâni

Varianta Omicron va scoate Covid din faza pandemiei, crede EMA. Tulpina a devenit dominantă în lume, în nici două săptămâni

Răspândirea variantei Omicron va transforma Covid-19 într-o boală endemică, cu care omenirea poate învăţa să trăiască, preconizează Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

EMA îşi exprimă totodată îndoiala cu privire la administrarea unei a patra doze de vaccin anticovid populaţiei europene şi apreciază că vaccinarea repetată nu este o strategie ”durabilă”, relatează AFP, preluat de News.ro.

”Nimeni nu ştie exact când ne vom afla la capătul tunelului, dar vom ajunge acolo”, a declarat marţi şeful strategiei de vaccinare la EMA, Marco Cavaleri.

ADVERTISING

”Odată cu creşterea imunităţii în rândul populaţiei şi cu Omicron va exista multă imunitate naturală, în afară de vaccin, şi vom avansa rapid către un scenariu care va fi mai aproape de endemic”, a apreciat într-o conferinţă de presă Marco Cavaleri.

Însă, a subliniat el, ”nu trebue să uităm că ne aflăm în continuare în pandemie”.

Filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a subliniat, la rândul său, că în prezent este imposibil ca noul coronavrus să fie catalogat drept endemic - adică la fel ca gripa.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Omicron este deja dominantă în lume

Varianta Omicron, care în urmă cu două săptămâni era detectată în 1,6% din noile cazuri de Covid la nivel global analizate în laboratoare, reprezintă deja 58,5% din totalul noilor contagieri, depăşind astfel Delta şi devenind dominantă la nivel mondial, a anunţat OMS, citată de Agerpres.

Raportul epidemiologic săptămânal al OMS, publicat miercuri, arată că din cele 357.000 de teste realizate de reţeaua globală de laboratoare GISAID în ultimele 30 de zile, peste 208.000 au detectat varianta Omicron.

ADVERTISING

Alte 147.000 de teste (circa 41%) au corespuns variantei Delta, care în rezultatele din urmă cu două săptămâni reprezenta încă 96% din cazuri şi care a fost tulpina dominantă în cea mai mare parte a anului 2021.

Raportul notează că noua variantă Omicron este capabilă "să evite imunitatea" şi că există deja contagieri inclusiv în rândul celor vaccinaţi şi al celor care au trecut prin boală şi care au dezvoltat anticorpi.

OMS precizează, pe de altă parte, că "dovezi tot mai numeroase" arată că varianta Omicron cauzează forme mai puţin grave decât variantele anterioare ale virusului.

Totuşi, OMS avertizează că riscurile sanitare pe care le implică varianta Omicron continuă să fie "foarte ridicate", având în vedere că această variantă virală duce la o creştere a numărului de spitalizări şi de decese în rândul persoanelor vulnerabile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇