Studiu: Varianta Omicron e neutralizată de doza a treia de vaccin

Studiu: Varianta Omicron e neutralizată de doza a treia de vaccin

Dacă au trecut câteva luni de la vaccinarea cu două doze sau de la vindecarea de COVID-19, anticorpii pe care îi avem nu mai sunt eficienți împotriva Omicron. Dar există și o veste bună: doza a treia de vaccin este suficientă pentru a ne proteja de această variantă a coronavirusului, arată un studiu recent, realizat de un grup de experți europeni.

Omicron a fost depistată pentru prima dată în Africa de Sud în noiembrie 2021 şi de atunci s-a rspândit în multe ţări. Se aşteaptă să devină dominantă în câteva săptămâni sau luni.

ADVERTISING

Iniţial, studiile epidemiologice au arătat că varianta Omicron este mai transmisibilă decât variantele dominante în prezent (precum Delta). Este capabilă să se răspândească la persoanele care au primit două doze de vaccin şi la cele care au fost infectate anterior, potrivit medicalxpress.com.

Dar de curând, oamenii de ştiinţă de la Institut Pasteur şi Vaccine Research Institute, în colaborare cu KU Leuven (Leuven, Belgia), Orléans Regional Hospital, Hôpital Européen Georges Pompidou (AP-HP), Inserm şi CNRS, au studiat sensibilitatea variantei Omicron la anticorpii monoclonali utilizaţi în practica clinică pentru prevenirea formelor severe de boală la persoanele cu risc, precum şi la anticorpii din sângele persoanelor infectate anterior cu SARS-CoV-2 sau vaccinate. 

ADVERTISING

Ei au comparat această sensibilitate cu cea de la varianta Delta. Experţii au demonstrat că Omicron este mult mai puţin sensibil la anticorpii neutralizanţi în comparaţie cu Delta.

Oamenii de ştiinţă au analizat apoi sângele de la persoanele care au primit două doze de vaccin de la Pfizer sau AstraZeneca. La cinci luni de la vaccinare, anticorpii din sânge nu mai erau capabili să neutralizeze Omicron. Această pierdere a eficacităţii a fost observată şi la indivizi care au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 în ultimele 12 luni. 

ADVERTISING

Dar administrarea unei doze booster cu vaccin de la Pfizer sau a unei singure doze de vaccin la indivizi infectaţi anterior a condus la o creştere semnificativă a nivelurilor de anticorpi, care a fost suficientă pentru a neutraliza Omicron

Prin urmare, Omicron este mult mai puţin sensibil la anticorpii anti-SARS-CoV-2 utilizaţi în prezent în practica clinică sau obţinuţi după două doze de vaccin. 

Studiul a fost publicat pe site-ul bioRxiv în 15 decembrie 2021 şi în revista Nature pe 23 decembrie 2021. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇