Numărul cazurilor de Covid este în creștere începând din 20 decembrie, ceea ce se va întâmpla și în perioada următoare, avertizează ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
El a precizat că, în perioada 20 decembrie – 5 ianuarie, rata de pozitivitate a evoluat de la sub 2% la peste 6%. Momentan, situația celor internați în stare gravă la ATI și a celor decedați este mai bună decât în valul 4, spune Rafila.
Dar, afirmă ministrul Sănătății, și aici trendul este crescător și nu există motive să credem că această creștere se va opri. Este însă important să avem puține internări zilnice, astfel și numărul celor de la ATI va fi mai mic.
”Suntem pe un trend crescător, e clar. La ATI rămân ocupate 400 de paturi. Avem un trend usor crescător în ultimele zile. Avem 30-40 decese zilnic, mult inferior celor înregistrate în valul 4.
Nu avem niciun motiv să credem că această creștere se va opri. Cresterea în spitale se vede, dar e o creștere lentă. La ATI sunt 4-5 cazuri zilnice, dar peste o saptămână sau două trendul în ATI ar putea fi în creștere. Dar dacă vom avea puține cazuri de internare, vom avea puține cazuri și la ATI”, a declarat, vineri, Alexandru Rafila.
În ceea ce privește cazurile confirmate pe grupe de vârstă, ministrul Sănătății a precizat că cele mai multe sunt la categoria 20-59 de ani și peste 80 de ani.
”2 din 3 cazuri, ceea ce înseamnă 65% din cazuri, au fost la grupa 20-59 de ani, ceea ce este normal, sunt persoane mai mobile în această perioadă, au călătorit.
Ne îngrijorează cei din categoria peste 80 de ani, pentru că acoperirea vaccinală este mai mică din totalul populației”, a mai afirmat Rafila.
Cazurile de Omicron cresc rapid
Și cazurile cu varianta Omicron cresc rapid și este foarte posibil ca în perioada următoare să asistăm la o transmitere comunitară susținută.
Până în 5 ianuarie au fost confirmate 183 de cazuri cu varianta Omicron, iar 30% dintre ele sunt importate.
”Cazurile cu Omicron au crescut rapid, începe să fie transmitere comunitară. Am secvențiat aproape 200 de tulpini. 30% au fost cazuri din import și puțin peste 20% au fost cazuri fără legătură epidemiologică de călătorie și cu caz confirmat, restul au fost cu legătură epidemiologică.
Asta ne demonstrează că începe să fie transmitere comunitară. În România, deocamdată e o transmitere sporadică, dar e foarte posibil ca în zilele, săptămânile următoare să asistăm la o transmitere comunitară susținută cu această nouă tulpină”, a explicat Rafila.