Vom avea tot mai multe cazuri de Covid lung, cu simptomatologie diversă, de la cea articulară până la cea cerebrală

Vom avea tot mai multe cazuri de Covid lung, cu simptomatologie diversă, de la cea articulară până la cea cerebrală

După ce faza acută a COVID-19 trece, foarte mulți pacienți încep să acuze diferite simptome, care merg de la cele articulare la probleme cognitive sau oftalmologice. E una dintre temele majore la nivel internațional, Covid-ul lung, care pune presiune pe sistemele de sănătate.

E o preocupare și pentru România?

"Din nefericire, în acest moment, în România, sindromul Covid lung nu există ca preocupare a sistemului. Există medici care deja au cazuri. La nivel de sistem nu se poate remarca niciun fel de prioritizare și interes.

ADVERTISING

În alte țări, deja se fac clinici de Covid lung. Un procent mare, undeva la 50% din cei trecuți prin infecția Covid, chiar dacă au fost asimptomatici, pot să dezvolte simptome care pot dura dincolo de 6 luni.

OMS a catalogat sindromul de Covid lung la o listă de simptome, despre care nu se știe de ce apar și nu avem încă un tratament. Asta va pune o presiune extrem de mare, mai ales pe sistemele de sănătate care nu sunt performante și nu au capacitate mare, cum este cel din România.

În perioada următoare, vom vedea că sistemul de sănătate va fi asaltat de tot mai multe persoane care au simptome nesistematizate, pentru că nu au simptomatologie respiratorie, ci simptomatologie articulară, cerebrală, cognitivă, oftalmologică. Merge în multe direcții. Și nu avem tratament.

ADVERTISING

Există studii, dar dezvoltarea de tratamente durează mult timp. Noi am avut noroc că dezvoltarea vaccinului a fost așa rapidă, pentru că am avut tehnologiile și am avut cercetările făcute pe epidemia SARS din 2002. Abia acum apare primul medicament de la Merk, durează.

Pe măsură ce crește numărul de cazuri, vom avea tot mai multe persoane cu Covid lung, care vor asalta sistemul de sănătate și nimic nu creează mai multă anxietate pentru pacient decât să aibă simptome pe care medicul nu reușește să le explice și să le trateze.

ADVERTISING

Sunt simptome diverse, nu știm cauza, nu avem un tratament și sindromul Covid lung apare în valuri. Ar trebui și în România să se aloce fonduri, să existe departamente care să înceapă să fie preocupate de sindromul Covid lung și să se pregătească pentru acest val, măcar la nivelul de îndrumare spre protocoale de tratament și care să urmărească în literatura științifică internațională cum se tratează în altă parte și să trimită informări spitalelor din țară.

La noi nu se întâmplă asta și e motivul pentru care există atâta dezorientare în sistemul medical", spune profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș, în interviul acordat Spotmedia.

Iar faptul că Omicron e mai puțin virulent nu înseamnă și că nu va da acest sindrom de Covid lung, avertizează acesta: "Nu avem niciun motiv să credem că nu va da Covid lung, pentru că Omicron e o mutație din tulpina Wuhan".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇