Riscul infectării cu Omicron, de două ori mai redus la cei cu booster. În plus, ei transmit mult mai puțin boala, chiar dacă sunt infectați

Riscul infectării cu Omicron, de două ori mai redus la cei cu booster. În plus, ei transmit mult mai puțin boala, chiar dacă sunt infectați
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Persoanele vaccinate cu doza booster au o susceptibilitate de infecţie cu varianta Omicron de două ori mai redusă față de cei care au doar schema simplă de vaccinare, anunță Valeriu Gheorghiţă, Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti-COVID, miercuri, într-o conferință de presă.

„Varianta Omicron, în momentul de faţă, se consideră că are un risc de reinfecţie a persoanelor care au trecut prin boală, în primele şase luni, de cinci până la zece ori mai mare faţă de varianta Delta, deci eludează destul de mult răspunsul imun.

Persoanele care au trecut prin boală şi au fost şi vaccinate au un nivel foarte ridicat de protecţie, ca atare recomand celor care au făcut boala să se vaccineze pentru că, din acest punct de vedere, datele ne arată o eficienţă sporită în faţa variantei Omicron.

De asemenea, este important să înţelegem că infecţiozitatea acestei variante virale este de cel puţin trei până la patru ori mai mare decât varianta Delta, ceea ce înseamnă un număr mult mai mare de cazuri.

Menţionez că dacă noi, în câteva zile, avem o creştere de patru ori a numărului de cazuri asta foarte probabil arată o intensificare a transmiterii comunitare a variantei Omicron, inclusiv în România, iar din acest punct de vedere toate datele arată că timpul de dublare a cazurilor este circa două-trei zile pentru că perioada de incubaţie este mai scurtă.

Persoanele care sunt vaccinate cu schemă completă şi care au şi doza booster efectuată au o susceptibilitate faţă de infecţia cu varianta Omicron de două ori mai redusă, comparativ cu persoanele care au doar o schemă primară de vaccinare.

Transmisibilitatea variantei Omicron de la o persoană vaccinată şi cu doza booster la contacţi se pare că este mult mai mică, sunt date recente publicate în Danemarca", a explicat Valeriu Gheorghiţă, după şedinţa de Guvern.

El a arătat că vaccinarea anti-COVID menţine o protecţie ridicată faţă de spitalizare, formele severe de boală şi deces.

"Deşi sunt încă preliminare, datele din viaţa reală ne arată că vaccinarea împotriva COVID-19 are o eficienţă mult redusă faţă de protecţia împotriva infecţiei, incluzând aici şi cazuri asimptomatice şi faţă de cazurile simptomatice, însă cu toate acestea se menţine o protecţie ridicată faţă de spitalizare, faţă de formele severe şi faţă de decese, cu atât mai mult cu cât administrarea dozei de booster creşte foarte mult protecţia atât faţă de infecţie pentru boala asimptomatică, cât şi faţă de spitalizare şi deces.

Ca atare, deşi ne aşteptăm ca doar impactul vaccinării asupra transmiterii să fie mult mai diminuat în momentul de faţă comparativ cu impactul pe care îl avea faţă de variantele anterioare, vaccinarea cu schemă primară a persoanelor încă nevaccinate şi administrarea dozei de booster la cei care sunt eligibili rămâne o prioritate, pentru că în felul acesta vom reduce numărul de persoane care vor avea nevoie de tratament antiviral, care vor avea nevoie de spitalizare, de internare în terapie intensivă sau care, din păcate, vor pierde lupta cu această afecţiune.

Este foarte important pentru noi să reducem povara infecţiei cu SARS-CoV-2, povara COVID-19 la nivelul întregii societăţi, să reducem presiunea pe sistemul medical, pentru că în felul acesta dăm posibilitatea şi altor categorii de bolnavi să beneficieze de servicii medicale de calitate", a spus preşedintele CNCAV.

Valeriu Gheorghiţă a subliniat importanţa purtării corecte a măştii de protecţie, arătând că, după patru ore de utilizare, aceasta trebuie schimbată. El a menţionat şi importanţa aerisirii spaţiilor închide, deoarece varianta Omicron se transmite şi prin aerosoli, importanţa igienei personale şi a distanţării fizice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇