Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că rata de vaccinare în populaţia adultă cu cel puţin o doză de ser este de aproape 50%.
Statisticile relevă o rată scăzută de imunizare în rândul persoanelor vârstnice, care constituie categoria cea mai vulnerabilă în faţa bolii. Capacitatea de vaccinare în centrele fixe este de 100.000 de persoane pe zi, iar aceasta poate fi crescută, anunţă medicul.
„Rata de vaccinare din populaţia adultă cu cel puţin o doză este de 49,4%, practic ne apropiem de jumătate din populaţia adultă vaccinată cu cel puţin o doză.
Din populaţia eligibilă de peste 12 ani - şi ne referim la populaţia rezidentă - rata de vaccinare în momentul acesta este de 47%, iar din populaţia totală a României, de 19,3 milioane de locuitori, cât declară Institutul Naţional de Statistică, este de 41,3% rata de vaccinare cu cel puţin o doză”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, miercuri după-amiază, într-un briefing la finalul şedinţei de Guvern.
Cea mai mare rată de vaccinare - peste 52% - se regăseşte în rândul persoanelor cu vârste între 40 şi 70 de ani. În ceea ce priveşte rata de imunizare a persoanelor de peste 80 de ani, aceasta este estimată la 26%, fiind catalogată drept "insuficientă” de către coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID.
Gheorghiţă a menţionat că analiza deceselor arată că peste 85% dintre decedaţi aveau peste 60 de ani, iar vârsta medie a celor decedaţi în urma infecţiei cu SARS-CoV-2 este de 71 de ani.
Până în 4 ianuarie au fost administrate peste 2.046.000 de doze booster, însemnând 45% dintre persoanele care au mai mult de 6 luni de la schema iniţială de vaccinare.
În ceea ce priveşte medicii de familie, aproximativ o treime dintre aceştia - respectiv 3.155 cabinete - fac activităţi de vaccinare anti-COVID, în cabinetele lor fiind vaccinate peste un milion de persoane, care reprezintă 12,5% din totalul celor vaccinaţi.
Copiii între 5 şi 11 ani pot fi vaccinaţi şi în cabinetele medicilor de familie, atunci când aceştia solicită doze pediatrice, a precizat Gheorghiţă.
„La acest moment putem administra zilnic peste o sută de mii de doze de vaccin doar în centrele fixe. (...) Capacitatea de a reveni la un număr mare de doze este păstrată”, a mai afirmat medicul.
În Bucureşti, 66,5% dintre persoanele de peste 12 ani sunt vaccinate cu cel puţin o doză, Capitala fiind urmată de cinci judeţe care au o rată de vaccinare între 50 şi 60%.
„Majoritatea judeţelor au o rată de vaccinare cuprinsă între 40 şi 50%. Un singur judeţ rămâne cu o rată de vaccinare undeva aproape de 30%, judeţul Suceava”, a afirmat Gheorghiţă.
În 27 decembrie s-a împlinit un an de la începutul campaniei de vaccinare. Peste 28,6 milioane de doze de vaccin au fost recepţionate de România de la debutul campaniei de vaccinare.