Greşelile care au costat vieţi în gestionarea pandemiei și campaniei de vaccinare

Greşelile care au costat vieţi în gestionarea pandemiei și campaniei de vaccinare

Adoptarea unor măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului și campania de vaccinare antiCovid au reprezentat niște teste majore pentru autoritățile din România. Unele situații au fost gestionate mai bine, iar altele mai puțin bine.

Am stat de vorbă cu Dragoș Vana, fondatorul proiectului Graphs.ro, care face treaba statului prin publicarea graficelor și explicarea cifrelor pandemiei într-un mod simplu de înțeles. Împreună cu el am identificat o mare parte dintre oportunitățile ratate de liderii noștri politici în contextul pandemiei.

El consideră că cele mai mari lacune s-au regăsit în campania de vaccinare, care a funcționat foarte bine din punct de vedere logistic, dar care nu a fost promovată eficient. „Din păcate, consecințele nenumăratelor ezitări ale autorităților, legate de haosul creat în jurul ideii de cine are controlul campaniei și al luării deciziei legate de cine se vaccinează primul, au dus la pierderea de nenumărate vieți omenești, persoane care ar fi putut fi salvate, dacă erau convinse la timp să se vaccineze”, consideră Dragoș Vana.

ADVERTISING

Amintim că în 2021 am avut parte și de o criză pe scena politică, care a durat câteva luni, timp în care factorii decidenți nu și-au canalizat toată atenția către gestionarea lucrurilor legate de pandemie. Astfel, lipsa pregătirilor de dinaintea valului 4 - despre care toți specialiștii au avertizat că va veni și că ne va lovi puternic - a fost o altă oportunitate ratată de autorități. În consecință, Dragoș Vana spune că valul 4 ne-a luat ca ninsoarea pe drumari: prin surprindere.

O altă mare oportunitate ratată a fost lipsa efectuării de studii în perioadele de vaccinare masivă (mai, octombrie), pentru a putea vedea ce-i determină pe români să se vaccineze. „Că sunt restricțiile, că e spiritul civic, că e campania de promovare, loteria sau bonurile? Nu știm exact, doar ne dăm cu presupusul. Un sondaj de opinie la coada la vaccinare în acele momente-cheie ar fi lămurit situația.

ADVERTISING

Pentru că noi avem o cultură diferită față de cea vestică și trebuie să adaptăm campania la cerințele și așteptările poporului care va beneficia de ea. Dar că să facem asta, trebuie întâi să vedem care e gradul de înțelegere a mesajelor și ce funcționează cel mai bine, segmentat”, explică Dragoș Vana.

El mai pune pe lista oportunităților ratate și lipsa transparenței în ceea ce privește campania de vaccinare și faptul că încă nu avem o statistică publică la zi cu numărul de doze din fiecare localitate și cu procentul de oameni vaccinați.

Până acum, un document cu astfel de informații a fost făcut public doar din când în când - dar o abordare corectă a problemei ar fi fost un export automat zilnic al datelor, pentru ca oricine să poate vedea situația în momentul acela, precum și evoluția în timp. Rămâne de văzut dacă situația se va schimba în 2022. Până atunci, Dragoș Vana a început să colaboreze cu decidenții locali pentru a realiza statistici actualizate zilnic pe județe.

ADVERTISING

De asemenea, ar fi ajutat și niște studii pentru evaluarea eficienței închiderii magazinelor la ore timpurii sau a carantinei de noapte.

„Dar noi preferăm să rămânem în necunoscut și să putem folosi aceste instrumente că să demonstrăm că <<se iau măsuri>> decât să aflăm realitatea eficienței lor.

Poate nu ajută la nimic sau poate, dimpotrivă, au un efect benefic. Un studiu ne-ar ajuta să comunicăm mai bine aceste măsuri atunci când sunt luate și ar face oamenii să înțeleagă cu adevărat necesitatea lor.

Sau, de ce nu?, ar putea să ne deschidă calea spre alte măsuri nebănuite acum, care ar funcționa mult mai eficient.

Lucrurile trebuie adaptate la specificul românesc și trebuie văzut ce funcționează pentru noi, ca popor. În prezent, noi copiem ce se face în vestul Europei - și nici măcar complet, căci am observat tendința de a presăra o <<atingere>> politică în ceea ce privește deciziile legate de pandemie”, mai spune Dragoș Vana.

Dintre aspectele pozitive, merită menționat certificatul verde la locul de muncă, „chiar dacă e o măsură propusă târziu și incompletă”, punctează Dragoș Vana. Discuțiile sunt avansate și există un proiect în acest sens în Parlament, dar rămâne de văzut când (și dacă?) va fi implementat până la urmă. „N-ar fi de mirare nici să nu-l adopte deloc, la cum au mers treburile, deși în sine ideea a fost o surpriză plăcută”, adaugă acesta.

Cum poate fi încurajată vaccinarea mai eficient?

Doar printr-o desfășurare de forțe mult mai mare, în care fiecare actor să fie implicat 100%. Altfel, ajungem în situația unor recorduri negative, de genul celor din ultima zi anului 2021, când doar 717 persoane s-au imunizat.

De asemenea, Dragoș Vana ne încurajează pe fiecare dintre noi să își facă datoria civică și să ne convingem prieteni, bunici, vecini și prieteni să facă acest pas crucial.

„Cu atât mai mult întrucât experiența personală este importantă pentru acești oameni. Dacă fiecare și-ar spune povestea vaccinării proprii și semenii noștri ar vedea că cel de lângă ei e bine, sănătos, și n-a pățit nimic, cu siguranță am mai atrage adepți noi”, concluzionează fondatorul Graphs.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇