Cum a ajuns clujeanul Dragoș Vana să facă cele mai complexe grafice despre COVID-19 și cum e să faci gratis treaba statului

Cum a ajuns clujeanul Dragoș Vana să facă cele mai complexe grafice despre COVID-19 și cum e să faci gratis treaba statului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ce faci când autoritățile comunică sec și într-un limbaj de lemn despre un eveniment atât de important, care ne afectează pe toți, precum pandemia de COVID-19? Mulți ar zice „nu e treaba mea”. Însă nu e și cazul lui Dragoș Vana, IT-istul clujean care zi de zi transpune datele comunicate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS) în grafice ușor de înțeles și de parcurs. Și asta, în mod gratuit.

Nu degeaba proiectul său, Graphs.ro, a ajuns atât de popular în cinci luni: până acum, graficele de pe acest site au fost vizualizate de peste șase milioane de ori.

„Având în vedere ca este un proiect pro-bono, singurul beneficiu pe care îl am este sentimentul plăcut că munca mea este apreciată”, explică Dragoș Vana pentru SpotMedia.ro.

Clujeanul a fost pasionat de calculatoare încă de când era mic: „Aveam un laptop imens în casă de când aveam 6 ani (erau mari pe vremea aia) și știam să scriu la tastatură înainte să scriu de mâna. În școala primară am luat lecții de programare și de acolo încolo am învățat singur”.

ADVERTISING

Spune că a fost interesat tot timpul de programare și de afaceri, așa că a urmat facultatea de Studii Economice, apoi a făcut un masterat și un doctorat în domeniu. În prezent, încearcă să-și combine ambele pasiuni.

Ce l-a făcut să pornească proiectul Graphs.ro? „În primul rând, lipsa unor vizualizări de date relevante în cazul acestei pandemii. În al doilea rând, crezul că aș putea să fac o treaba mai bună față de ce ne era oferit la momentul respectiv de către autorități (aprilie 2020)”.

Face singur treaba în locul statului

Cât despre ce înseamnă efectiv munca la acest proiect, Dragoș ne-a mărturisit că e un volum foarte mare, deoarece datele trebuie să fie mereu verificate, graficele să fie actualizate etc. Zilnic se schimbă structurile buletinelor de știri oficiale din care sunt preluate informațiile, apar date noi, deci trebuie realizate grafice și indicatori noi.

ADVERTISING

Și face toate astea singur, cu excepția momentelor în care se consultă cu câțiva specialiști în ceea ce privește unele seturi de date sau calcularea unor indicatori noi.

„Nu mă ajută nimeni. Mă consult cu câteva persoane, dar zilnic introduc datele manual în site. Din cauză că se schimbă structura datelor și a faptului că autoritățile nu le fac publice în format electronic nu e fezabilă nici prelucrarea automată. În schimb, pe site sunt expuse datele în format electronic JSON pentru ca să poată fi preluate de către alții într-un format stabil și ușor de utilizat - un lucru ce ar fi trebuit să ofere statul”, explică Dragoș.

descărcare
Sursa: Graphs.ro

Graficele sale despre evoluția COVID-19 în țara noastră pun într-un context acele cifre comunicate sec de către autorități - tocmai de aceea este important proiectul Graphs.ro. Poți vedea dintr-o privire evoluția anumitor indicatori de-a lungul timpului, ai acces la date defalcate pe județe și sunt realizate calcule utile care arată gradul de răspândire al bolii în regiunile României sau la nivelul întregii țări, printre altele. Toate astea, absolut gratuit!

ADVERTISING

Există și alte proiecte care încearcă să ofere vizualuri în baza datelor comunicate de autorități privind evoluția COVID-19. De exemplu, Datelazi.ro, realizat tot de niște voluntari (comunitatea Code4Romania, în parteneriat cu Guvernul), conține câteva grafice și hărți.

Dar Graphs.ro are mult mai multe informații utile - de exemplu, este singurul loc unde găsim calculat numărul de reproducție R. Nu e nici măcar pe site-urile oficiale ale autorităților.

„Pe această cale țin să îi mulțumesc colaboratorului meu, Valentin Pârvu, statisticianul care a făcut calculul R-ului în România posibil”, spune Dragoș.

Acesta este un indicator important, căci reprezintă numărul mediu de pacienți infectați de la un singur caz - când R este peste 1 înseamnă că epidemia creste, iar când R este sub 1, înseamnă că epidemia scade; când R este aproximativ 1 sau aproape de 1, atunci un număr aproximativ egal de cazuri noi apar zilnic.

ChartImage-5
Sursa: Graphs.ro

„Autoritățile sunt conștiente de site, știu sigur, dar nu m-a contactat nimeni oficial. Din câte am auzit, se uită cel puțin la graficul cu numărul de reproducție R, deoarece e singurul loc unde e calculat. (...) În unele zile e foarte frustrant că GCS nu publică comunicatul la timp, la ora 13, și o țară întreagă așteaptă cifrele”, explică Dragoș, care face parte din categoria românilor implicați în acțiuni civice și spune că are prieteni și cunoștințe care își dedică timpul și banii pentru un scop mai înalt.

Ce urmează pentru acest proiect?

Zilnic primesc de la cititori sugestii, păreri, comentarii și uneori chiar și laude. Încerc să răspund la toate și să îmbunătățesc continuu site-ul. Din păcate, mulți oameni cer date pe care statul nu le face publice din motive necunoscute, iar astfel mă văd în imposibilitatea să-i ajut”, explică clujeanul.

Așadar, transparența în comunicare a autorităților e foarte importantă.

„Suntem în stadiul incipient. Versiunea alpha, cum zic programatorii. Am participat la o sesiune de lucru în cadrul grupului Open Data, o politică pe care și România va trebui să o implementeze în curând, și mi-am dat seama că suntem pe nicăieri. La noi, date în format electronic sunt încă considerate PDF-urile sau Word-urile. Cred că asta spune multe...”, menționează Dragoș.

Totuși, el crede că probabil cel mai bun lucru din pandemie este că autoritățile au început să se „miște” și în mediul digital: „Poate cu ocazia asta mai scăpăm și de unii din funcționarii publici, aia care toată ziua ling plicuri și ștampilează hârtii fără să aducă nicio contribuție la productivitatea țării”.

Dragoș spune că pentru a ne mișca în direcția cea bună, statul trebuie să își asculte cetățenii, cu precădere cei care sunt experți în domeniul lor. Pe de altă parte, cetățenii trebuie să iasă la vot.

Deși Graphs.ro este un proiect pro-bono, asta nu înseamnă că nu consumă resurse. Prin urmare, Dragoș este în acest moment în căutare de sponsorizări: „Așa cum ziceam și mai sus, proiectul a ajuns de la un hobby la aproape un full time job - iar că să pot menține calitatea ridicată voi avea nevoie de finanțare. Din păcate, publicitatea pe care recent am introdus-o pe site nu acoperă nici măcar costurile de server”.

Ce pot face cei care vor să-l ajute? Să-l contacteze AICI.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇