Şeful OMS: Pandemia de coronavirus poate fi învinsă în 2022, cu o condiție

Şeful OMS: Pandemia de coronavirus poate fi învinsă în 2022, cu o condiție

Pandemia de coronavirus poate fi învinsă în 2022, însă doar dacă țările vor colabora pentru a limita răspândirea sa, crede şeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesu.

Într-un mesaj transmis de Anul Nou, Tedros avertizează cu privire la „naționalismul mărginit” și la „acapararea de vaccinuri”, informează BBC.

Discursul a fost ţinut la doi ani de când OMS a fost notificată pentru prima dată despre misterioasa tulpină de virus care provoacă pneumonie în China. Între timp, numărul cazurilor de Covid-19 a ajuns la 287 de milioane la nivel global, iar 5,5 milioane de oameni au murit de la începutul pandemiei.

ADVERTISING

În discursul său, Tedros se arată optimist cu privire la situaţia actuală, menţionând printre altele faptul că avem în prezent mai multe instrumente pentru a trata Covid-19, dar avertizează că distribuţia inegală a vaccinului la nivel global sporeşte riscul ca virusul să cunoască noi mutaţii.

„Naționalismul mărginit și acapararea vaccinurilor de către unele țări au subminat echitatea și au creat condițiile ideale pentru apariția variantei Omicron, iar cu cât va continua mai mult inechitatea, cu atât mai mari sunt riscurile ca virusul să evolueze în moduri pe care nu le putem preveni sau prevedea. Dacă punem capăt inechității, punem capăt pandemiei”, a spus șeful OMS.

ADVERTISING

În timp ce majoritatea europenilor şi americanilor au primit cel puţin o doză de vaccin, obiectivul OMS de a se ajunge la o rată de vaccinare completă de cel puţin 40 la sută în toate ţările lumii până la sfârşitul anului 2021 a fost ratat în cea mai mare parte a Africii.

Pentru 2022, OMS are ca obiectiv vaccinarea a 70 la sută din populație în toate țările, până în iulie.

C.S.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇