Medic român: Africa este continentul cel mai avansat în lupta împotriva pandemiei

Medic român: Africa este continentul cel mai avansat în lupta împotriva pandemiei

Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, susține că Africa este continentul cel mai avansat în lupta împotriva pandemiei, în condițiile în care cercetătorii de acolo au analizat și avertizat lumea despre variantele Beta și Omicron ale virusului SARS CoV-2.

„Eroul meu personal din acest an este profesorul Tulio de Oliveira (foto). Alături de echipa să din Africa de Sud, Tulio de Oliveira a caracterizat două dintre cele 5 variante de îngrijorare: Beta și Omicron. Și a alertat timpuriu întreagă comunitate mondială asupra acestor variante, permițând o fereastră de oportunitate mult mai largă decât am avut, de exemplu, în privința variantei Wuhan sau chiar a variantei Alfa. De altfel, modul în care au identificat Beta a inspirat muncă britanicilor în caracterizarea Alfa”, a explicat Marius Geantă pe Facebook.

ADVERTISING

Medicul susține că Africa a fost „pedepsită” inutil de restul lumii.

„Africa de Sud a primit, în schimb, o pedeapsa din partea comunității: multe țări din Europa și America au suspendat zborurile înspre și dinspre Africa de Sud și alte state africane, o măsură ce s-a dovedit inutilă din punct de vedere epidemiologic, dar a și produs daune economice și medicale statelor africane care își făcuseră treaba la cel mai înalt nivel științific”, a adăugat Geantă.

Concluzia specialistului român este că Africa a devenit cel mai avansat continent în ceea ce privește lupta cu virusul SARS CoV-2.

ADVERTISING

„În esență, despre asta este vorba: supravegherea genomică a SARS-CoV-2, cuplată cu valorizarea datelor clinice, a dat valoare maximală secvențierii de nouă generație și analizei bioinformatice, cu scopul de a alerta timpuriu și de a informa atât deciziile de sănătate publică, cât și deciziile clinice, din spital.

Din acest punct de vedere, nu greșim deloc dacă spunem că Africa, nu altul, este continentul cel mai avansat în lupta împotriva pandemiei, utilizând inovația disruptivă la potențialul sau maxim. Noi, restul, avem mai degrabă de învățat cum se face”, este concluzia medicului român.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇