Prima zi de vaccinare antiCovid a copiilor între 5 și 11 ani. Vezi harta centrelor și mesajul autorităților pentru părinți

Prima zi de vaccinare antiCovid a copiilor între 5 și 11 ani. Vezi harta centrelor și mesajul autorităților pentru părinți

Campania de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani începe miercuri în România. În ajun, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a transmis părinților că riscul de efecte secundare grave, cum ar fi apariția miocarditei, este foarte scăzut.

"S-a constatat că la populaţia 5-11 ani această creştere a apariţiei miocarditei faţă de populaţia generală nu se mai constată, probabil şi graţie acestei concentraţii mai scăzute, care conferă o reactivitate mai mică, dar totuşi suficient de multă protecţie”, a explicat Andrei Baciu, marţi seară, la Digi 24.

El a precizat că miocardita care apare la copiii peste 11 ani după vaccinare este diferită faţă de miocardita infecţioasă, care este "o patologie foarte serioasă”.

Baciu a arătat că posibilităţile ca, la două săptămâni de la administrarea vaccinului la copil, să mai apară reacţii adverse sunt "foarte mici".

"Aş aduce în discuţie subiectul inflamaţiei sistemice multiorgan, care apare la copii chiar şi după o infecţie uşoară, după o infecţie medie ca intensitate. Vaccinul existent şi-a demonstrat eficacitatea şi împotriva acestei forme de boală, care aparent nu are legătură directă cu trecerea prin boală, însă este o chestiune care apare la copii”, a adăugat Andrei Baciu.

El a precizat că efectele adverse care pot să apară în urma administrării serului antiCovid la copii pot consta într-o "mică jenă, o mică durere, eventual o mică tumefacţie la locul injecţiei” sau, în unele cazuri, dureri musculare sau articulare ori "puţină febră", care trec în scurt timp.

Andrei Baciu a adăugat că la copii s-a demonstrat că vaccinul are o eficacitate ridicată, de peste 90%, împotriva tulpinilor circulante de SARS-CoV-2.

Copiii cu vârste între 5 şi 11 ani primesc o treime din doza administrată unui adult.

Vezi aici harta centrelor de vaccinare pentru copii.