E bun vaccinul pentru copiii între 5 și 11 ani împotriva Omicron? Care sunt reacțiile adverse? Răspunsuri de la specialiști (Video)

E bun vaccinul pentru copiii între 5 și 11 ani împotriva Omicron? Care sunt reacțiile adverse? Răspunsuri de la specialiști (Video)

Dr. Sorin Man, profesor la UMF “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și specialist în pediatrie a explicat, într-o dezbatere organizată vineri de Academia de Științe Medicale, beneficiile vaccinării anti-Covid a copiilor între 5 și 11 ani.

Campania de vaccinare pentru această categorie începe pe 26 ianuarie, iar de joi e posibilă programarea în cele 219 centre care vaccinează copii.

Acesta a prezentat ca studiu de caz situația din SUA, acolo unde deja milioane de copii între 5 și 11 ani au fost vaccinați. Astfel, dacă la începutul anului trecut, erau foarte puține cazuri printre ei, situația s-a schimbat din octombrie 2021, când această numărul de infectări a crescut mult, situând această categorie pe locul doi sau trei.

ADVERTISING

Mai mult, medicul a subliniat că în urma studiilor autoritățile din SUA au arătat ca mai ales în rândul copiilor foarte multe infecții trec neobservate. Astfel, dacă la adulți, pentru fiecare caz raportat se consideră că există alte 2,4 cazuri neidentificate, la copii 38% dintre cei testați pentru anticorpi îi aveau, fără să fi fost înregistrați cu un test Covid pozitiv.

Astfel, pentru fiecare caz clinic raportat, sunt 6 cazuri care nu au fost identificate.

”Grupa 5-11 ani nu domină nici la spitalizări, nici la mortalitate, dar dacă le comparăm cu alte boli care pot fi prevenite prin vaccinare, atunci devine mult mai relevant”, a punctat medicul, prezentând graficul de mai jos.

decese-copii-5-11-boli-vaccinabile

Totodată, dr. Man a arătat că fenomenul ”long Covid” este foarte prezent în rândul celor mici. Până la 8% au oboseală, cefalee, insomnie, probleme de concentrare, tuse, dureri musculare etc și la 12 săptămâni după ce virusul a fost eliminat din corp.

ADVERTISING

”Nu este un vaccin perfect, dar este mai bine decât nimic”

Medicul a arătat și că vaccinarea previne infectările și spitalizările. Aici a prezentat datele grupei de adolescenți - 12-17 ani.

”Cei nevaccinații ajung mult mai des să se infecteze, cam de 7 ori mai mult decat cei vaccinați. Cei nevaccinați ajung mult mai des în spital. Riscul e de 11 ori mai mare decât la cei vacinați. Deci vaccinarea reduce transimisa bolii, nu o blochează, dar o reduce”, a mai spus medicul, punctând că eficacitatea dozei pediatrice e de 90,7%.

Întrebat dacă recomandă vaccinarea acum, în contextul apariției de noi tulpini, medicul a răspuns afirmativ.

ADVERTISING

”Sunt date și pentru Omicron, eficacitatea e undeva la 60%, dar totuși este eficacitate. Oricum, tulpina Omicron se pare că dă forme mai ușoare de boală, dar vorbim de mult mai multe cazuri. Deci, da, nu este un vaccin perfect, dar este mai bine decât nimic, decât să stăm pasivi să așteptăm să vedem ce face boala. Ajung și copiii vaccinați în spital, dar de 11 ori mai rar”, spune dr. Man.

Care sunt reacțiile adverse

În ce privește reacțiile adverse, specialistul a punctat că ”orice produs care are și efecte benefice are și reacții adverse”.

Cel mai des întâlnite sunt cele locale - roșeață, umflătură sau durere la locul injecției. Ca intensitate nu vorbim de reacții severe, ci ușoare sau medii, atât la prima doză, cât și la a doua.

Mai rar au fost raportate reacții precum cefalee, febră, oboseală, frisoane, vomă, diaree, dureri musculare articulare. Ceea ce a observat medicul, însă, este că în studiile clinice și grupul placebo - pacienți injectați cu ser fiziologic, au dezvoltat astfel de reacții într-un procent destul de ridicat.

”Sunt mai puține reacții adverse la 5-11 ani decât la 12-15 ani”, a asigurat specialistul.

reactii-adverse-copii

La dezbatere au participat și directorul departamentul de pediatrie de la UMF Carol Davila, prof. dr. Doina Anca Pleșa, Dr. Anca Drăgănescu, de la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală și prof. dr. Anca Coliță, managerul Institutului Național Fundeni.

Specialiștii au spus că s-a observat că în cazul expunerii, rata de infectare la copii este cu 50% mai redusă decât în cazul adulților, și și încărcătura virală este mai mică, deci sunt mai puțin contagioși și pe o durată mai mică de timp.

Experții au concluzionat că este nevoie de mult mai multe studii pentru a afla factorii care generează această situație, pentru că răspunsurile ar putea fi vitale în prevenirea și tratarea Covid la pacienții de toate vârstele.

BOALA COVID-19 LA COPII ȘI ADOLESCENȚI: actualități.

Academia de Științe Medicale organizează masa rotundă cu tema “BOALA COVID-19 LA COPII ȘI ADOLESCENȚI: actualități.”Coordonatorul științific al dezbaterii este Prof. Dr. Doina Anca Pleșca.

Publicată de Academia de Stiinte Medicale pe Joi, 13 ianuarie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇