OMS a recunoscut că ”apar dovezi” că noul coronavirus se transmite prin aer

OMS a recunoscut că ”apar dovezi” că noul coronavirus se transmite prin aer

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut marţi că ”apar dovezi” privind răspândirea pe calea aerului a noului coronavirus.

Asta după ce un grup ce oameni de ştiinţă a cerut organizaţiei să îşi actualizeze recomandările referitoare la modul în care boala este transmisă între oameni, relatează Reuters.

”Am discutat despre posibilitatea transmiterii pe calea aerului şi prin aerosoli, ca una dintre modalităţile de transmitere a COVID-19”, a spus Maria Van Kerkhove, directorul tehnic pentru pandemia COVID-19 în cadrul OMS, la un briefing de presă.

ADVERTISING

OMS a afirmat anterior că virusul care provoacă boala COVID-19 se răspândeşte în primul rând prin picăturile expulzate din nas şi gură de o persoană infectată, care cad rapid pe pământ.

Sute de cercetători au venit cu dovezi

Într-o scrisoare deschisă adresată OMS, publicată luni în jurnalul Clinical Infectious Diseases, 239 de cercetători din 32 de ţări au prezentat dovezi care arată că particulele de virus care plutesc prin aer pot infecta oamenii care le respiră.

Pentru că particulele mici expulzate pot pluti în aer, cercetătorii cer OMS să îşi actualizeze recomandările.

ADVERTISING

În timpul briefingului de presă al OMS de marţi, Benedetta Allegranzi, directorul tehnic al OMS pentru prevenirea şi controlul bolilor, a spus că apar dovezi referitoare la transmiterea pe calea aerului a coronavirusului, dar că această constatare nu este definitivă.

Posibilitatea nu poate fi exclusă

”Posibilitatea transmiterii pe calea aerului, în spaţii publice, mai ales în condiţii specifice, aglomeraţie, spaţii închise, locaţii slab ventilate, care au fost descrise, nu poate fi exclusă. Cu toate acestea, trebuie strânse dovezi şi interpretate şi vom continua să sprijinim acest lucru”, a spus aceasta.

ADVERTISING

Orice schimbare în evaluarea de către OMS a riscului de transmitere a virusului poate influenţa recomandarea actuală de a păstra o distanţă de 1 metru între persoane.

Guvernele, care se folosesc de recomandările OMS pentru regulile de distanţare socială, ar putea să îşi ajusteze la rândul lor măsurile pentru sănătate publică.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇