O persoană moare la fiecare 18 secunde din cauza COVID-19. Rata medie a depășit decesele cauzate de SIDA și malarie

O persoană moare la fiecare 18 secunde din cauza COVID-19. Rata medie a depășit decesele cauzate de SIDA și malarie

Numărul deceselor cauzate de COVID-19 a trecut duminică de 500.000, iar mai mult de 4.700 de persoane mor la fiecare 24 de ore din cauza bolii.

Aceasta echivalează cu 196 de persoane pe oră sau o persoană la fiecare 18 secunde, arată un raport Reuters realizat în perioada 1-27 iunie.

În doar cinci luni, numărul de morți din cauza COVID-19 a depășit numărul de persoane care mor anual din cauza malariei, una dintre cele mai mortale boli infecțioase.

Rata medie de deces se ridică la 78.000 de persoane pe lună, comparativ cu 64.000 de decese provocate de SIDA si 36.000 de decese cauzate de malarie, potrivit cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății.

ADVERTISING

Îngrijorări din cauza numărului record de cazuri în SUA, India și Brazilia

Boala cauzată de noul coronavirus a fost deosebit de periculoasă pentru vârstnici, dar printre victime se află și tineri și copii.

În timp ce rata totală a deceselor s-a aplatizat în ultimele săptămâni, experții în sănătate s-au declarat îngrijorați cu privire la apariția unui număr record de cazuri noi în țări precum Statele Unite, India și Brazilia, dar și noi focare în unele părți din Asia.

Aproximativ un sfert din numărul total al deceselor de până acum au fost în Statele Unite, mai arată datele Reuters.

Creșterea recentă a cazurilor a fost accentuată în state din sudul și vestul țării, care au renunțat la restricții mult prea devreme și brusc. Duminică, oficialii americani au raportat aproximativ 44.700 de cazuri noi de COVID-19 și 508 decese.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Numărul cazurilor a crescut rapid și în America Latină, duminică, depășindu-le pe cele din Europa, ceea ce face ca regiunea să fie a doua cea mai afectată de pandemie, după America de Nord.

În Australia, autoritățile au reimpus luni măsuri de distanțare socială în unele regiuni, după ce au raportat cea mai mare creștere de infecții într-o zi în mai mult de două luni.

Schimbare a ritualurilor de înmormântare

Numărul mare de decese a dus la modificări ale ritualurilor de înmormântare din întreaga lume. Morgile și serviciile funerare nu mai fac față, iar persoanele dragi de multe ori nu au voie să își ia rămas bun de la cei decedați.

ADVERTISING

În Israel, obiceiul de a spăla cadavrele musulmanilor decedați nu mai este permis. Totodată, în loc să fie învelite în pânză, acestea trebuie înfășurate într-o pungă. Tradiția evreiască din Shiva, unde oamenii merg la casa rudelor îndoliate timp de șapte zile, a fost de asemenea suspendată.

În Italia, catolicii au fost înmormântați fără binecuvântarea unui preot. În New York, crematoriile din oraș lucrau la un moment și noaptea, pentru a putea face față numărului mare de cadavre.

În Irak, foștii militari au ajutat la săparea mormintelor pentru victimele coronavirusului într-un cimitir special creat.

Decese atât în rândul bătrânilor, cât și al copiilor

Experții în sănătate publică analizează modul în care schimbările demografice afectează ratele de deces în diferite regiuni. De exemplu, unele țări europene cu populații mai în vârstă au raportat rate de decese mai mari.

Un raport din luna aprilie al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a analizat peste 300.000 de cazuri din 20 de țări și a constatat că aproximativ 46% din cazurile de deces au depășit vârsta de 80 de ani.

În Indonezia, se crede că au murit sute de copii din cauza COVID-19. Aceștia sufereau de malnutriție și anemie.

Citește și:

Trei noi simptome ale COVID-19 au fost descoperite de specialiști. Lista ar putea crește în continuare

Pandemia COVID-19 e tot mai gravă în SUA şi India, iar Europa e ameninţată de un nou val

Oamenii de ştiinţă abia încep să înţeleagă numeroasele probleme de sănătate cauzate de COVID-19: Manifestările bolii sunt oarecum unice

OMS, alarmată de revigorarea Covid-19 în Europa. Moldova se numără printre țările în care sistemul de sănătate e aproape de colaps


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇