Europa se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri de Covid-19 pentru prima dată în ultimele luni, pe măsură ce țările încep să relaxeze măsurile de siguranță, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.
În 11 țări, printre care Armenia, Suedia, Republica Moldova și Macedonia de Nord, transmiterea comunitară accelarată a generat o ”revenire semnificativă” a virusului, susține directorul regional al OMS, Henri Kluge, care subliniază că avertizările sale cu privire la riscurile de revenire au devenit realitate, notează BBC.
Fără un control clar, sistemele de sănătate vor fi ”împinse pe marginea prăpastiei”, explică acesta.
Relaxarea măsurilor aduce noi riscuri
Peste 2,6 milioane de cazuri de Covid-19 și 195.000 de morți au fost raportate de OMS în 54 de țări și șapte teritorii din Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală.
Zilnic, acestui număr se mai adaugă încă 20.000 de cazuri noi și peste 700 de decese.
”Săptămâni la rând am vorbit despre riscul de revenire care apare odată cu relaxarea măsurilor”, spune Dr. Kluge.
”În câteva țări din Europa riscul a devenit acum realitate: 30 de țări se confruntă cu creșteri cumulative ale cazurilor în ultimele două săptămâni. În 11 din aceste țări, transmisia accelerată a dus la o revenire semnificativă, care ar putea împinge sistemele de sănătate pe marginea prăpastiei, din nou”, subliniază el.
Este vorba despre Armenia, Suedia, Moldova, Macedonia de Nord, Azerbaijan, Kazakstan, Albania, Bosnia-Herțegovina, Kirgizstan, Ucraina si Kosovo.
Dr. Kluge susține că țări precum Polonia, Germania, Spania sau Israel au răspuns rapid la focarele asociate cu școli sau centre de producție alimentară, ținându-le sub control prin intervenții rapide.
Coronavirus: Bilanțul românilor infectați în diaspora a crescut cu aproape 1.000 față de ieri
OMS anticipează o calmare a situației pe timpul verii
Cu toate acestea, oficialul OMS recunoaște că instituția anticipează că situația se va calma în majoritatea țărilor, pe timpul verii.
”Dar trebuie să ne pregătim pentru toamnă, când epidemia de coronavirus se va suprapune cu gripa, pneumonia și alte boli, pentru că virusul este încă activ în comunitățile noastre și, în plus, nu are nici un vaccin încă și nici un tratament eficient”, avertizeaza Henri Kluge.