Modificări serioase în creier la dependenții de Internet

Modificări serioase în creier la dependenții de Internet

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la University College London, din Anglia, a constatat că adolescenții care se luptă cu dependența de Internet pot suferi modificări în creier care pot duce la comportamente de dependență suplimentare. Cu alte cuvinte, de la o dependență pot ajunge ușor la altele, în timp. Însă nu e singurul efect.

Studiul, publicat în PLOS Mental Health, a analizat 237 de tineri cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, care au fost diagnosticați cu dependență de Internet în perioada 2013 – 2023.

ADVERTISING

Dependența de Internet este definită ca fiind incapacitatea de a rezista impulsului de a utiliza Internetul, ceea ce poate avea un impact negativ asupra bunăstării unei persoane în diverse domenii ale vieții.

Cercetătorii au folosit imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) pentru a analiza conectivitatea cerebrală la adolescenții cu dependență de Internet, atât în stare de repaus, cât și în timpul îndeplinirii unor sarcini. Studiul a arătat că adolescenții cu dependență de Internet au prezentat modificări în mai multe rețele neuronale din creier.

ADVERTISING

Pe de o parte s-a observat o activitate crescută în anumite regiuni cerebrale în timpul odihnei, cunoscute sub numele de rețeaua modului implicit, dar și o scădere generală a conectivității în regiunile cerebrale implicate în gândirea activă, numită rețeaua de control executiv, scrie The Guardian.

Aceste modificări cerebrale pot duce la comportamente de dependență, afectând abilitățile intelectuale, coordonarea fizică, sănătatea mintală și dezvoltarea generală la adolescenți, scrie și Medical Xpress.

ADVERTISING

Autorii studiului avertizează că acest tip de dependență poate duce și la altele, dar și la probleme de alimentație sau cu somnul.

Studiile au arătat că persoanele din Regatul Unit petrec mai mult de 24 de ore pe săptămână online, iar peste jumătate dintre acestea raportează dependența de Internet.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇