Psilocibina, un compus organic natural cu efect psihedelic, ce se regăsește în peste 200 de specii de fungi, a ajutat persoane care sufereau de alcoolism să scape de dependență.
Psilocibina poate provoca halucinații puternice timp de mai multe ore. Indigenii o foloseau în ritualuri de vindecare, iar în ultimii ani, după o lungă perioadă de prohibiție, oamenii de știință au reluat cercetările pentru a afla cum poate fi folosită pentru a reduce depresia sau dacă îi poate ajuta pe fumători să renunțe la țigări. Substanța este interzisă în aproape toate statele americane, însă în Oregon consumul sub supraveghere va fi permis, începând de anul viitor, în unități autorizate.
Noul studiu, publicat miercuri de jurnalul științific JAMA Psychiatry, reprezintă „primul test modern, riguros și controlat" al capacității acestui compus de a ajuta oamenii să renunțe la alcool, a declarat Fred Barrett, neurocercetător la Universitatea Johns Hopkins, citat de ABC News.
Cercetarea a implicat 93 de pacienți - unora li s-a administrat o capsulă cu psilocibină, iar alții au primit un medicament placebo. Voluntarii au fost rugați apoi să se întindă pe o canapea, cu ochii închiși, și să asculte muzică în căști. Toți au trecut prin două astfel de sesiuni, la o lună distanță, și prin 12 ședințe de terapie.
În următoarele opt luni, pacienții care au luat psilocibină s-au descurcat mai bine în reducerea consumului de alcool decât ceilalți. Aceștia au băut o cantitate mare de alcool doar o dată la zece zile, spre deosebire de o dată la patru zile în cazul voluntarilor care au primit capsule placebo. Aproape jumătate din subiecții care au primit psilocibină au renunțat complet la băutură, comparativ cu 24% din grupul de control.
Cercetătorii cred că psilocibina multiplică legăturile dintre neuroni și, cel puțin temporar, schimbă modul în care creierul se organizează. „Mai multe părți ale creierului discută cu mai multe alte părți ale sale", a explicat conducătorul studiului, Dr. Michael Bogenschutz, director al centrului NYU Langone pentru Medicină Psihedelică.
Nu se știe cât de durabile sunt aceste noi conexiuni din creier. Teoretic, prin combinația cu ședințele de terapie, oamenii ar putea fi capabili să renunțe la obiceiurile nocive și să-și schimbe mai ușor atitudinea. În primul rând pentru că au experimentat că există și alte posibilități, alte perspective, pe care înainte le credeau imposibile de aplicat de către ei.
Pacienții spun că experiența i-a ajutat să capete o nouă inspirație pe termen lung. Mary Beth Orr, o femeie de 69 de ani din statul Washington, e una dintre participante. Înainte de a se înscrie în acest studiu, în 2018, ea obișnuia să bea cinci sau șase pahare în fiecare seară, iar în weekenduri chiar mai multe. După teste, ea nu a mai băut deloc timp de doi ani. Acum consumă doar ocazional un pahar de vin și pune această reușită pe seama psilocibinei.
„A făcut alcoolul irelevant și neinteresant pentru mine. Sunt dedicată copiilor mei și celor dragi într-un mod care exclude dorința de a fi singură cu alcoolul", a spus ea.
Tratamentul are, totuși, și efecte adverse: pacienții care au primit psilocibină au avut mai multe dureri de cap, greață și anxietate decât cei care au luat pastilele placebo. O persoană a spus că s-a gândit la sinucidere în timpul sesiunilor cu psilocibină.
Dr. Mark Willenbring, fost director de cercetare terapeutică la Institutul Național pentru Abuzul de Alcool din SUA, a declarat că e nevoie de mai multe cercetări înainte ca psilocibina să fie adăugată la ședințele de terapie pentru tratarea dependenței. El a observat că discuțiile cu un terapeut au ajutat ambele grupuri din acest studiu și că beneficiile compusului din ciuperci par să treacă cu timpul, dar consideră că utilizarea acestuia pentru tratament este „absolut tentantă".
Doar trei medicamente convenționale - Disulfiram, Naltrexona și Acamprosat - au fost aprobate în SUA pentru tratarea dependenței de alcool. În ultimii 20 de ani nu a mai fost introdus niciun medicament nou în acest domeniu.