Viitorul este făcut din ciuperci. 7 domenii cheie pe care le revoluționează, de la carne, la construcții sau sănătate mintală (Galerie video)

Viitorul este făcut din ciuperci. 7 domenii cheie pe care le revoluționează, de la carne, la construcții sau sănătate mintală (Galerie video)

În 2021 am primit de la ONU un ultim avertisment în ce privește apocalipsa climatică. A fost urmat de summit-ul de la Glasgow, unde deciziile politice au lăsat de dorit.

Însă oamenii de știință fac noi și noi descoperiri despre cum cel mai mare organism viu de pe Pământ poate fi soluția pentru toate problemele noastre. Este vorba de ciuperci.

Miceliul este o rețea ce se așterne sub picioarele noastre și pe care cercetătorii au ajuns să o considere o singură mare celulă. Ciupercile au ajuns să fie considerate materialul sustenabil al viitorului. Sunt naturale, nepoluante, cresc rapid… ca ciupercile după ploaie.

Deja din ele se pot produce o multitudine de produse: carne, piele, case, produse industriale ecologice care pot curăța chiar și petrolul deversat în ape. Și nu sunt deloc de ignorat nici efectele benefice asupra sănătății, fizice și mentale.

Iată o listă cu doar câteva din domeniile unde ciupercile revoluționează lumea.

Pielea viitorului

Ciupercile revoluționează industria modei. 15% din produsele din această industrie sunt făcute din piele, însă există de acum alternativă.

Celebrul brand de lux Hermes a lucrat în ultimii ani cu o companie specializată în biotehnologie, MycoWorks, pentru a produce o alternativă ecologică și sustenabilă la pielea de animale. Compania franceză, cunoscută pentru modele de genți exclusiviste fabricate din piele de crocodil sau de struț, a lansat la finalul acestui an clasica geantă Victoria făcută dintr-un material pe bază de ciuperci, ce seamănă perfect cu pielea.

ADVERTISING

Tot anul acesta, în aprilie, Adidas a pus în vânzare celebrele sale modele și în varianta ecologică, facute dintr-un material numit Mylo. Mylo este crescut într-un mod similar creșterii ciupercilor în natură. Necesită puțin rumeguș și material organic, în care apoi miceliul crește până umple tava, în doar două săptămâni. Arată ca o spumă folosită la izolații, care e recoltată și apoi prelucrată până când ajunge să arate exact ca pielea, chiar și la atingere dă aceeași senzație. Tehnicile de prelucrare sunt încă ținute secrete de compania Bolt Threads, cu care lucrează Adidas.

Astfel de materiale făcute din ciuperci pot fi folosite pentru orice, de la genți, curele sau încălțăminte, la saltele de yoga.

Meet Mylo: Vegan Leather Made From Mushrooms

Carnea din ciuperci

Industria cărnii este una foarte poluantă. Doar la nivelul Uniunii Europene, animalele crescute pentru carne produc mai multe emisii decât toate mașinile și camioanele la un loc.

Pentru a rezolva această problemă s-a ajuns la studii ce păreau mai degrabă glume, cum ar fi dresarea vacilor să meargă la toaletă.

Alți cercetători, însă, s-au concentrat pe înlocuitori sustenabili și au descoperit că miceliul poate fi manipulat în produse ce seamănă perfect cu carnea de animal.

ADVERTISING

Una dintre știrile acestui an a fost investiția majoră făcută de actorul Robert Downey Jr. în compania cu sediul în Colorado Meati Foods, care a scos deja pe piață friptura din miceliu.

Sunt și multe alte companii care experimentează cu ciupercile, pentru a oferi oamenilor o alternativă sustenabilă la carne. Un studiu din 2020 a vrut să afle cum ar arăta lumea dacă până în 2050 toţi am trece la o dietă bazată pe plante. Cercetătorii au concluzionat că doar această măsură ar asigura o scădere suficientă a emisiilor climatice care să asigure pragul încălzirii globale la 1,5 grade Celsius. Raportul ONU estimează că în ritmul actual omenirea va depăși acest prag în 2030.

Și ciupercile nu sunt folosite doar pentru a face produse asemănătoare cu carnea, ci și pentru a …crește carne.

Deja avem o primă țară care a aprobat carnea crescută în laborator, scopul fiind de a obține produsul fără întreg procesul de creștere și măcelărire a animalelor.

Astfel, folosind celule animale, este crescută în vasul de laborator carne adevărată. Însă celulele au nevoie de un suport pe care să crească și acesta este, ați ghicit!, miceliul.

ADVERTISING

Deja Wildtype a reușit să facă fructe de mare prin această rețetă, iar israelienii de la SuperMeat friptură.

Casele din ciuperci

Construcțiile sunt un sector vital, însă materialele folosite nu sunt printre cele mai pritenoase cu mediul. De altfel, cimentul, elementul principal din care e făcut betonul, este responsabil pentru 8% din emisiile lumii. Și aici ciupercile pot fi răspunsul.

Un grup de cercetători a creat materiale pe bază de miceliu care curăță aerul. Și sunt chiar mai rezistente decât betonul.

În 2019, organizația New Heroes Company și firma de biotehnologie Krown Design au creat, pentru Săptămâna Designului din Olanda, o structură construită doar din materiale care cresc din pământ, cum ar fi lemnul sau miceliul.

Este o clădire foarte rezistentă la șocuri și cutremure, ignifugă, bine izolată și purifică și aerul în jur. Pe măsură ce crește, miceliul captează o cantitate dublă de dioxid de carbon de cât propria-i greutate.

The Growing Pavilion Documentary Dutch

Soluția la poluare

Ciupercile pot elimina agenții poluanți din sol și din ape. Că vorbim de deșeuri farmaceutice sau de pesticide, de petrol sau de plastic, ciupercile se dovedesc a fi soluția generală.

Enzimele cu ajutorul cărora unele specii de fungi descompun materia vegetală moartă pot fi folosite pentru a curăța planeta.

How mushrooms clean up the planet (and other fungi powers)

Un alt studiu a descoperit că o ciupercă ce crește sub pământ, pe rădăcinile arborilor, Ectomycorrizal fungi, ajută copacii să absoarbă mai rapid dioxidul de carbon prin procesul de fotosinteză. În același timp, această relație simbiotică reduce viteza de descompunere după ce copacul moare și deci și viteza cu care carbonul stocat e eliberat înapoi în atmosferă.

Cercetătorii atrag însă atenția că, în special din cauza poluării cu dioxid de azot, acești gardieni nevăzuți dispar într-un ritm alarmant. De aceea, este cu atât mai necesar să se grăbească tranziția de la combustibilii fosili la cei regenerabili.

Și aici tot ciupercile dau răspunsul. Cercetători de la instituții de prestigiu precum Harvard, DOE Joint Genome Institute, Smithsonian Institute sau Pacific Northwest National Laboratory au concluzionat că aceleași enzime care curăță planeta ar putea fi folosite pentru producerea de energie verde și biocombustibili.

Cosmetice și ambalaje nepoluante

Ecovative Design, compania care a ajutat Ikea să asigure ambalaje sustenabile, din materiale nepoluante, evident, cu ajutorul miceliului, ajută și industria cosmetică să fie mai verde.

De la burețeii folosiți pentru aplicarea fondului de ten, a pudrei, la ambalajele din plastic, Ecovative a produs o alternativă din miceliu - o spumă ce crește prin procese naturale în mai puțin de o lună.

Iar spuma folosită la colete, pentru ca produsele să ajungă în siguranță la destinatar, crește chiar și mai repede, în doar o săptămână.

How Mushrooms Are Turned Into Bacon And Styrofoam | World Wide Waste

Bere cu ciuperci

Da, da, absolut orice ne place nouă face rău planetei. Nu pentru că produsele ar fi nocive în sine, însă procesul prin care ajung să fie produse în masă nu ține cont de legile naturii.

Iar pentru cei care credeau că berea e de post, făcută doar din plante, surpriză. În procesul de producție sunt folosite diverse substanțe de origine animală.

De exemplu, pepsina, o substanță care ajută la producerea spumei, este obținută dintr-o enzimă din stomacul porcului. Chitina este obținută din carapacea homarilor sau a crabilor. Carminul din insecte. Isinglassul, un fel de gelatină extrasă din vezica înotătoare a peștilor, e de asemenea folosit des în producerea și filtrarea berii sau a vinului.

Un start-up numit Chinova Bioworks a găsit soluția pentru berea complet vegană în poate cele mai cunoscute ciuperci - champignon-ele.

Sănătate fizică și mentală

Beneficiile ciupercilor pentru sănătate sunt cunoscute de milenii. De la primul antibiotic din lume, penicilina, la secretele medicinei orientale, ciupercile au fost mereu prezente, fiind considerate în unele culturi și cheia tinereții veșnice.

De altfel, ciuperca asiatică Reishi este supranumită ”ciuperca nemuririi” și are compuși cu proprietați antitumorale, anti-inflamatoare, antivirale, antimicrobiale, imunomodulatoare, hepato-protectoare, analgezice, antipiretice, citotoxice și sedative.

Alte ciuperci cu proprietăți medicinale s-a demonstrat că măresc eficiența unor tratamente pentru boli grave, ca cele date de infecțiile cu HIV, HPV sau virusul hepatic.

Și nu este deloc de neglijat efectul asupra sănătății psihice al ciupercilor ”magice”. După ce au fost folosite la scară larga cu scop recreativ în anii '70, SUA și alte state ale lumii le-au trecut în afara legii, interzicând, totodată, și cercetarea psilocibinei, substanța psihoactivă din ciupercuțele magice.

Abia în ultimii ani a fost reluată cercetarea și concluziile au dus la aprobarea tratamentelor cu psilocibină pentru depresii, șoc post-traumatic, migrene și dureri cronice, dependențe de alcool sau alte substanțe.

Anul trecut, în SUA Oregon a fost primul stat care a legalizat folosirea acestor ciuperci în scop terapeutic și pentru dezvoltare personală. În foarte puține țări din lume însă sunt dezincriminate și posesia, și consumul. Printre ele se numără Brazilia, Bahamas, Jamaica sau Nepal. În Europa doar în Olanda pot fi cumpărate sub formă de trufe. Altfel, chiar și aici sunt ilegale. În multe state însă a fost dezincriminată posesia de cantități mici și legislația devine tot mai tolerantă.

EXCLUSIVE: Could magic mushrooms treat depression? BBC Newsnight

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇