Ciupercile, cea mai simplă cale de a proteja astronauții în timpul călătoriilor spațiale

Ciupercile, cea mai simplă cale de a proteja astronauții în timpul călătoriilor spațiale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Una dintre cele mai mari probleme pe care oamenii trebuie să le rezolve pentru a putea face față unor călătorii lungi în spațiu este lipsa unui scut eficient antiradiații.

Pe Pământ suntem protejați de radiațiile mortale cauzate de erupțiile solare sau de razele cosmice galactice datorită magnetosferei.

Astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale, aflată la 408 kilometri deasupra Pământului, trebuie să facă față unor niveluri înalte de radiație. Totuși, sunt încă suficient de aproape de planetă pentru a beneficia de o oarecare protecție. Aceștia pot sta pe orbită cel mult un an.

Dar nu se poate spune același lucru despre cei care vor călători pe Lună sau pe Marte. Cel mai probabil, aceștia vor trebui să își aducă un scut antiradiații. Sau să și-l crească pe parcursul călătoriei, după cum sugerează un studiu publicat în BioRxiv și citat de Science Alert.

Un tip de ciuperci care prosperă în medii bogate în radiații, Cladosporium sphaerospermum, ar putea forma un scut viu în jurul astronauților. Acești fungi nu numai că blochează radiațiile, dar le folosesc pentru a crește. Acest proces se numește radiosinteză și extrage energie din radiație, așa cum plantele extrag energie din lumina solară prin fotosinteză.

Aceste forme de viață trăiesc pe Pământ în zone extreme, așa cum este zona centralei nucleare Cernobîl din Ucraina.

În spațiu s-ar comporta la fel. Cercetătorii au dus în 2019 fungi pe Stația Spațială Internațională și le-au observat timp de 30 de zile creșterea, măsurând cantitatea de radiație care trecea prin ei.

Fungii au crescut cu 21% mai repede decât pe Pământ, ceea ce înseamnă că un astfel de scut antiradiații ar putea deveni mai rezistent pe măsură ce misiunea durează mai mult.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇