Până la urmă, copiii celor expuși la radiațiile de la Cernobîl au avut sau nu de suferit genetic? La 35 de ani de la tragedie, avem un răspuns

Până la urmă, copiii celor expuși la radiațiile de la Cernobîl au avut sau nu de suferit genetic? La 35 de ani de la tragedie, avem un răspuns

La 35 de ani de la dezastrul de la Cernobîl, oamenii de știință au răspuns, în sfârșit, la una dintre cele mai presante întrebări legate de consecințele pe termen lung ale expunerii la radiații. Un studiu recent arată că urmașii celor care au fost afectați de catastrofă nu au modificări la nivelul ADN-ului.

În cazul copiilor celor afectați de castrastrofa din anii 80 nu s-au observat schimbări la nivel genetic, mutațiile fiind aceleași cu cele apărute la populația generală, se arată într-un raport publicat de jurnalul Science.

ADVERTISING

Descoperirea vine ca o mare ușurare inclusiv pentru cei care au fost martorii incidentului de la Fukushima, din 2011, din Japonia, care se temeau că urmașii lor ar putea avea de suferit la nivel genetic, arată IFL Science.

În cadrul studiului, genomii a 130 de subiecți, născuți în perioada 1987 – 2002 din părinți care au fost expuși la radiații după dezastrul din Ucraina, din 26 aprilie 1986, au fost analizați, neobservându-se schimbări față de populația generală. Părinții acestor copii participaseră la curățarea zonei contaminate sau fuseseră evacuați dintr-un oraș aproape de Cernobîl.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Autorul studiului, dr Stephen J. Chanock, a dat asigurări celor care s-au aflat aproape de Fukushima la momentul dezastrului că urmașii lor nu vor avea de suferit de pe urma radiațiilor, amintind că și cantitatea acestora a fost mai mică decât cea din Ucraina, din 1986.

Vezi și Niveluri de radiații periculoase, descoperite în recoltele din afara zonei de excludere de la Cernobîl, la 34 de ani de la dezastrul nuclear

Te-ar putea interesa și ”Cel mai sigur” loc din galaxia Calea Lactee - dacă vrem să părăsim Terra, aici am fi în siguranță!

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇