Niveluri de radiații periculoase, descoperite în recoltele din afara zonei de excludere de la Cernobîl, la 34 de ani de la dezastrul nuclear

Niveluri de radiații periculoase, descoperite în recoltele din afara zonei de excludere de la Cernobîl, la 34 de ani de la dezastrul nuclear
radiatii cernobil prezent

Recoltele crescute în apropiere de Cernobîl încă mai sunt contaminate cu radiații de la dezastrul nuclear din 1986, arată un nou studiu.

Oamenii de știință au descoperit că grâul, orzul, ovăzul și secara crescute în această zonă conțin doi izotopi radioactivi, stronțiu 90 și cesiu 137, în cantități peste limitele considerate sigure pentru consum, arată Live Science.

„Descoperirile noastre indică o contaminare și expunere umană continuă, agravată de lipsa monitorizării din partea autorităților”, a declarat David Santillo, unul dintre autorii studiului și om de știință la laboratoarele de Cercetare ale Greenpeace de la Universitatea Exeter.

ADVERTISING

De menționat e faptul că Guvernul Ucrainei a suspendat programul de monitorizare a bunurilor radioactive încă de acum 7 ani.

Te-ar putea interesa și Japonia va deversa în mare apă contaminată de la centrala Fukushima

Santillo și colegii săi, în colaborare cu cercetători de la Institutul Ucrainean de Radiologie Agricolă, au analizat 116 mostre de cereale, colectate în perioada 2011 - 2019, din districtul Ivankiv din Ucraina, aflat la aproape 50 de kilometri de centrala nucleară.

Regiunea este în afara zonei de excludere de la Cernobîl, care acoperă o rază de 48 de kilometri în jurul centralei care a fost evacuată în 1986 și a rămas părăsită de atunci.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Oamenii de știință au descoperit că izotopii radioactivi, în special stronțiu 90, erau peste limita sigură pentru consum în aproape jumătate dintre mostre.

Totodată, cercetătorii au mai descoperit că mostrele de lemn colectate din aceeași regiune între 2015 și 2019 prezentau niveluri de stronțiu 90 peste limita de siguranță pentru lemnele de foc.

Cauza contaminării recoltelor

Cercetătorii cred că radiația persistentă din lemn ar putea fi motivul pentru contaminarea continuă a recoltelor, după aproape 34 de ani de la dezastrul de la Cernobîl.

ADVERTISING

Atunci când au analizat cenușa de lemn de la cuptoarele domestice, oamenii de știință au descoperit că nivelurile de stronțiu 90 erau de 25 de ori mari mari decât limita de siguranță.

Localnicii folosesc această cenușă, precum și cenușa de la termocentrala locală, pentru a-și fertiliza recoltele, astfel că radiația continuă să treacă prin sol.

Vezi și Nivelul radiațiilor de pe Lună, mult mai mare decât se credea. Care sunt implicațiile


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇