Nivelul radiațiilor de pe Lună este mult mai mare decât cel de pe Pământ sau chiar cel de pe Stația Spațială, arată un studiu recent, și cu siguranță mai mare decât se așteptau oamenii de știință.
Pentru prima oară aceștia au măsurat radioactivitatea Lunii, iar studiul ar putea avea implicații pentru viitorul misiunilor și programelor spațiale selenare.
Informațiile obținute de roverul chinez Chang’e 4 arată că, pe Lună, cantitatea de radiații e mai mare decât cea de pe Pământ sau chiar decât cea de la bordul Stației Spațiale Internaționale, arată Futurism.
„Nivelurile de radiații pe care le-am măsurat pe Lună sunt de aproximativ 200 de ori mai mari decât pe suprafața Pământului și de 5 până la 10 ori mai mari decât cele experimentate într-un zbor de la New York la Frankfurt”, a declarat Robert Wimmer-Schweingruber, fizician al Universității din Kiel, din Germania.
În condițiile în care sunt plănuite misiuni pe Lună, de suferit vor avea astronauții.
Vezi și NASA: Soarele a intrat într-un nou ciclu solar. Ce înseamnă asta pentru viața pe Pământ
Amintim că, deși astronauții Apollo au avut echipamente pentru măsurarea nivelului de radiație de pe Lună, datele nu au fost aduse niciodată pe Pământ.
Acum, însă, pe măsură ce NASA își planifică misiunile Artemis, cu scopul de a trimite astronauții înapoi pe Lună, sunt foarte importante aceste date. De ele ar putea depinde planificarea misiunilor și, în cele din urmă, proiectarea echipamentelor și a modulelor bazei pe care NASA plănuiește să o stabilească pe Lună în viitor, se arată într-un raport publicat de jurnalul Science Advances.
Citește și Zborul în spațiu modifică creierul