Zborul în spațiu modifică creierul

Zborul în spațiu modifică creierul

A petrece în spațiu perioade lungi de timp vine la pachet cu tot felul de efecte secundare asupra organismului. Microgravitația schimbă anatomia, pentru că nu am fost proiectați să facem față unor astfel de condiții.

Prin urmare, oasele pierd din calciu, se modifică forma inimii și chiar există variații de greutate, ochii se deformează, după cum au arătat studii anterioare, ba chiar apar schimbări la nivelul creierului.

O cercetare publicată de Science Advances și citată de IFL Science a arătat, în cazul a 11 cosmonauți ruși care au stat în spațiu în medie 6 luni, că microgravitația nu a adus daune permanente sistemului nervos, din fericire. Ce a făcut însă a fost să determine creierul să se reorganizeze.

ADVERTISING

Vezi și Dovada că bacteriile pot supraviețui în spațiu, chiar și unei călătorii intre Pământ și Marte

Creierul subiecților a fost scanat înainte de călătorie și după ce s-au întors de pe ISS, la exact 9 zile după ce au aterizat pe Terra. 8 dintre ei au mai trecut printr-o a treia scanare, la 7 luni după revenirea pe Pământ.

S-a observat o distribuție diferită a materiei cenușii, aceasta devenind mai densă în unele locuri și mai puțin densă în altele. Partea bună e că aceasta schimbare este reversibilă, după cum a arătat a treia examinare, cea la 7 luni distanță de la întoarcerea de pe ISS.

ADVERTISING

Citește și Ce se întâmplă cu bacteriile atunci când ajung în spațiu?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇