Ce ar fi dacă microbii ar putea călători prin spațiu așa cum zboară polenul, plantând semințele vieții? Așa a început viața pe planeta noastră? O astfel de călătorie este posibilă?
Ar rezista microbii unei călătorii dintre planeta noastră și Marte? Sunt întrebări pe care oamenii de știință și le pun și la care încearcă să găsească răspuns.
Un studiu recent, care a presupus expunerea unor bacterii rezistente din genul Deinococcus atât la condițiile din interiorul Stației Spațiale Internaționale, cât și în afara acesteia, a arătat că microbii, cel puțin unii dintre ei, rezistă la condiții de mediu dintre cele mai dificile, chiar imposibile.
Bacteriile de față au rezistat în spațiu timp de trei ani, ceea ce înseamnă că ar supraviețui, spun oamenii de știință, și unei călătorii pe Marte, chiar dus și întors, după cum a declarat Akihiko Yamagishi, de la Universitatea din Tokio, citat de Science Alert.
Citește și Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea toate virusurile de pe pământ
Cercetările anterioare ale aceleiași echipe au arătat că supraviețuirea bacteriilor în condiții extreme este posibilă în laborator, dar aceasta este prima dată când microbii au fost testați atât în interiorul, cât și în afara ISS.
Vezi și Ce se întâmplă cu bacteriile atunci când ajung în spațiu?