Virusurile par să existe doar pentru a face ravagii în societate și pentru a aduce suferință omenirii.
De-a lungul timpului, pandemiile au luat zeci de milioane de vieți. Un exemplu ar fi gripa spaniolă din 1918, care a răpus cel puțin 50 de milioane de oameni.
Dar ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea toate virusurile de pe pămant?
Potrivit unui epidemiolog de la Universitatea Wisconsin-Madison, acest lucru ar fi fatal, mai rău decât orice pandemie, relatează BBC.
”Dacă toate virusurile de pe pământ ar dispărea, lumea ar fi un loc minunat o zi jumătate, apoi am muri cu toții. Asta e concluzia. Toate lucrurile esențiale pe care le fac în lume (virusurile – n.red.) le depășesc cu mult pe cele rele”, a afirmat epidemiologul Tony Goldberg.
Multe virusuri nu sunt patogene și au un rol important în dezvoltarea ecosistemelor. Altele mențin sănătatea altor organisme individuale – de la ciuperci, plante până la insecte și oameni.
”Trăim într-o balanță, într-un echilibru perfect. Virusurile fac parte din acest echilibru. Cred că am fi terminați fără virusuri”, a explicat la rândul său Susana Lopez Charretón, virusolog la Universitatea din Mexic.
Majoritatea oamenilor nu e conștientă de rolul pe care îl joacă virusurile în susținerea vieții pe Pământ, pentru că tindem să ne axăm doar pe cele care provoacă probleme oamenilor, a mai spus Charretón.
Nu se cunosc foarte multe despre virusurile care ne ajută, însă ce știu sigur oamenii de știință este că, fără virusuri, viața și planeta, așa cum le știm, nu ar mai exista.
Mii de virusuri au fost oficial documentare, însă alte milioane despre care nu știm pot exista.
Rol cheie în ecosisteme
Bacteriofagii, care pot distruge bacteriile, sunt extrem de importanți. Numele lor vine din greacă și înseamnă ”a devora”, pentru că asta și fac.
”Sunt prădătorii majori ai lumii bacteriene. Am avea mari probleme fără ei”, explică Tony Goldberg.
Aceste virusuri reglează populațiile de bacterii din ocean și probabil și în alte ecosisteme de pe planetă. Dacă ar dispărea, unele populații bacteriene ar exploda probabil. Altele s-ar opri total din creștere.
Acest lucru ar fi în special o problemă pentru oceane, unde peste 90% din materia vie este microbiană. Acei microbi produc aproximativ jumătate din oxigenul de pe planetă - un proces activat de virusuri.
Acestea ucid aproximativ 20% din toți microbii oceanici și aproximativ 50% din toate bacteriile oceanice, în fiecare zi.
De asemenea, unele organisme depind de virusuri pentru supraviețuire sau pentru a le oferi un avantaj într-o lume competitivă. Oamenii de știință suspectează, de exemplu, că virusurile joacă un rol important în a ajuta vacile și alți erbivori să transforme celuloza din iarbă în zaharuri care pot fi metabolizate și transformate, în cele din urmă, în masă corporală și lapte.
Totodată, specialiștii cred că virusurile sunt esențiale pentru menținerea microbiomilor sănătoși în corpul oamenilor și al altor animale.
În plus, infecția cu anumite virusuri benigne chiar poate ajuta la eliminarea unor agenți patogeni în cazul oamenilor.
De exemplu, virusul hepatic G este legat de progresia întârziată către SIDA la persoanele HIV pozitive.
În plus, cercetătorii au descoperit că prezența acestui virus la persoanele infectate cu |Ebola scade riscul mortalității.