Țara în care pare că nici nu a existat coronavirus

Țara în care pare că nici nu a existat coronavirus

Islanda a ieșit glorioasă din pandemia de coronavirus și a revenit la normal. Barurile și restaurantele sunt deschise, oamenii ies în oraș și se distrează, atracțiile turistice sunt complet accesibile pentru turiști.

”Cine vizitează acum Islanda are impresia că a ajuns într-un univers paralel, unde coronavirusul nu a existat”, scriu cei de la CNN într-un material amplu despre cum a revenit la normal această țară nordică.

”Este o tentație, mai ales pentru oamenii care vin din țări care încă sunt în izolare. Normalitatea de a lua masa în oraș. Turiștii care vin acum în Islanda au parte și de un mare avantaj. Țara e aproape goală, pentru această perioadă din an când, în mod normal, era plină de vizitatori. Așa că cine vizitează acum poate considera că are toate atracțiile turistice doar pentru el”, comentează jurnaliștii.

ADVERTISING

Acest lucru nu se datorează faptului că Islanda a fost imună la COVID-19. La început, infecția a făcut ravagii în rândul populației insulei.

Dar, datorită unui regim riguros de ”urmărire” și ”depistare”, adică anchete epidemiologice stricte și testare, pandemia a putut fi ținută sub control.

Astfel, țara și-a redeschis granițele la 15 iunie, iar pe 17 iunie chiar a sărbătorit Ziua Națională la fel ca în anii precedenți, cu aglomerație pe străzile capitalei Reykjavík.

Masca, obligatorie pentru turiști doar în avion și aeroport

Înainte de a intra în țară, călătorii trebuie să poarte masca sanitară în avion, dar și în aeroport. La aterizare, turiștii se așază la coadă și așteaptă să fie testați pentru COVID-19.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De la 1 iulie, când Islanda se va redeschide și pentru țările din afara Spațiului Schengen, vizitatorii trebuie să plătească 114 dolari pentru testare.

Rezultatul testului vine pe telefon câteva ore mai târziu. În cazul în care este pozitiv, turistul trebuie să intre în carantină obligatorie, timp de 14 zile, indiferent de ce planuri de vacanță avea.

În schimb, dacă testul iese negativ, turiștii sunt liberi să facă ce vor. Fără restricții.

Cum au testat islandezii

Sistemul de testare/ depistare pentru coronavirus al Islandei a fost extrem de eficient, întrucât țara insulară se poate lăuda cu cea mai mică rată de mortalitate de COVID-19. Trei decese la 100.000 de locuitori, comparativ cu Marea Britanie, de exemplu, care are 440 de morți la 100.000 de locuitori.

ADVERTISING

Ce este și mai impresionant este faptul că Islanda a început cu una dintre cele mai mari rate de infecție din Europa. 513 cazuri la 100.000 de locuitori, comparativ cu 450 / 100.000 în Marea Britanie.

Kári Stefánsson, CEO al DECODE, laboratorul privat din Reykjavik, care gestionează toate testele pentru SARS-CoV-2, a declarat pentru CNN că o parte din acest succes se datorează ”identificării accentelor regionale afișate de mutațiile virusului venit din diferite părți ale lumii”.

”Când un virus ajunge într-o regiune nouă, acesta suferă mutații”, spune Stefánsson. "Mai întâi, determinăm de unde a provenit mutația și apoi o putem depista pe măsură ce se răspândește în societate", a explicat specialistul.

Aceste date sunt transmise apoi autorităților de sănătate care le folosesc pentru a depista persoanele care ar fi putut intra în contact cu virusul.

Cu pandemia ținută sub control, guvernul Islandei vrea să repornească economia, în special sectorul turismului, grav afectat.

Tocmai de aceea, Islanda este atât de nerăbdătoare să-și redeschidă complet granițele, chiar dacă asta înseamnă un risc crescut de noi infecții.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇